Breaking news

Proteste în țară. Membrii și simptatizanții USR și PNL se opun legii grațierii

La comanda lui Iohannis, membrii și stimpatizanții PNL și USR au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară ca să protesteze față de intenția Guvernului Grindeanu de a adopta o ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codului penal în concordanță cu deciziile CCR.

piata universitatii protesteÎn doar câteva ore, protestatarii s-au organizat pe facebook și au ieșit mai apoi în stradă la București, Cluj și Sibiu, ca să protesteze față de legea grațierii.

Participanţii nu au scandat lozinci, însă au afişat un singur banner cu doi elefanţi simbolizând graţierea şi amnistia şi îndemnul ”Să le tăiem trompele!”.

Iohannis a afirmat, astăzi, în ședința de Guvern: ”Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți, ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a Codurilor Penale.”

Mulţi dintre cei prezenţi la protest sunt membrii USR sau PNL. La protest participă mai mult de jumătate din filiala USR Sibiu, adică 30 de oameni, în frunte cu liderul organizaţiei, Raluca Amariei.

Prim-vicepreşedintele PNL Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat că acest protest nu este iniţiat de către liberali. ”Protestul nu este iniţiat de PNL, dar PNL susţine orice demers pentru susţinerea legalităţii”, a spus Daniela Cîmpean.

Și comunitatea „Uniți Salvăm” a publicat un mesaj împotriva oricăror măsuri de grațiere și amnistie.

„Doamnelor si domnilor guvernanti, parlamentari, ne dam seama ca doriti sa va scoateti tovarasii infractori din puscarii si sa va stergeti propriile dosare penale ca si cand nici nu s-ar fi intamplat. Simpatic, dar n-o sa va iasa.

Nu va pacaliti pe voi insiva, suntem atenti la fiecare miscare pe care o faceti, mai ales la inginerii juridice frauduloase si la combinatii penale. N-are rost sa va credeti intangibili – sunteti doar niste servitori ai poporului. „Public servants”, cum zice englezul.

Caderea din posturile inalte pe care le-ati primit temporar e mult mai dureroasa. Societatea civila nu a uitat nici de #colectiv, nici de #rosiamontana, nici de #domnialegii. Sa nu indrazniti!

#Unitisalvam Romania de amnistie, gratiere, restauratie, domnia penalilor!”

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a anunţat că va participa la un protest organizat în Piaţa Universităţii, apreciind că „este foarte grav ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să scape politicienii de puşcărie”.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus miercuri în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, scrie Agerpres.

Articolul 1 al proiectului arată că se  graţiază  în  întregime  pedepsele  cu  închisoare  de   până  la   5  ani  inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată. De asemenea, prevederile alin. (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

Articolul 2 arată că se graţiază în parte :

a)cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani,  femeilor  însărcinate  (gravide)  sau persoanelor  care au  întreţinere  minori  cu vârsta de până la 5 ani;
b) cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din  pedepsele cu închisoare aplicate  persoanelor care, conform expertizei  medico legale  emisă  de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;

Conform sursei citate, de graţiere nu beneficiază recidiviştii şi cei care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

Între acestea se numără infracțiunile de omor, de vătămare corporală, loviri cauzatoare de moarte, violoare de domiciliu, corupție sexuală, incest, înșelăciune, lipsire de libertate, trafic de stupefiante și altele.

1. NOTA DE FUNDAMENTARE la Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru grațierea unor pedepse

2. Ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru graţierea unor pedepse nu se aplică persoanelor care săvârşesc „infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranţei naţionale, infracţiuni de corupţie, împotriva persoanei, etc., în stare de recidivă”, arată Ministerul Justiţiei.

„În privinţa graţierii, aceasta are ca efect doar asupra executării totale sau parţiale a unei pedepse aplicate de instanţele judecătoreşti, existând şi posibilitatea ca, în eventualitatea săvârşirii unor alte fapte penale, graţierea să poată fi revocată. În acelaşi timp, trebuie precizat că prezenta ordonanţă de urgenţă nu se aplică persoanelor care săvârşesc infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranţei naţionale, infracţiuni de corupţie, împotriva persoanei, etc., în stare de recidivă”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului de OUG, postată miercuri pe site-ul MJ.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că graţierea „nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia, precum şi celor care au început executarea, dar ulterior s-au sustras”.

Totodată, „persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi”.