Breaking news

Protestatarii din Bucureşti, legitimați abuziv de jandarmi

Jandarmeria Română a decis să legitimeze și fotgrafieze participanții care vin la Universitate.

După ce dumininică seară au stat și s-au uitat la ultrașii care vandalizau magazinele și gardurile de pe Bulevardul I.C. Brătinau, luni seară jandarmii au început să legitimeze pe toți cei care vin în Piața Universității  pentru a participa la protesat.

Aceștia au instalat mai multe filtre în zona Universității și opresc trecătorii, îi legitimează, îi fotografiază și chiar efectuează perchiziții corporale.

Acțiunea jandarmilor este una abuzivă și menită să descurajeze persoanele care vor să participe la proteste.

Pe baza fotografiilor și a datelor luate de la protestatari, jandarmii pot să amendeze pe bandă rulantă și chiar să aresteze fără niciun pretext.

Măsura perchiziției și fotografierii vine la doar câteva ore după ce Ministrul de Interne, Traian Igaș, a declarat că se impun măsuri mai ferme.

Am cerut o mai mare fermitate a [forţelor de ordine]. Trebuie să spunem clar şi răspicat. Legea se impune a fi respectată şi nu se negociază pentru a fi respectată. Cer celor care invită anumite grupări, anumite găşti de cartier să participe la aceste evenimente, că îşi asumă o mare responsabilitate şi vor răspunde conform legii. Nu putem să lăsăm ca un număr restrâns de oameni să bulverseze activitatea la nivel naţional şi cred că opinia publică nu este de acord cu aceste manifestări. Cei care au intenţia să participe la o manifestaţie neautorizată să se manifeste ca orice cetăţean de bună-credinţă şi să nu ajungă în situaţia celor reţinuţi sau a acelora care care vor fi cercetaţi”, a declarat Traian Igaş.

Georgian Enache, purtator de cuvant Jandarmeria Bucuresti: “Avem grupuri de interventie care verifica persoanele incadrate tipologiei care aseara au provocat acte de dezordine: persoane cu un comportament suspect, care isi ascund fata, care evita contactul cu grupul de interventie, persoane care schimba brusc directia de mers cand vad jandarmii. Mai multe persoane au fost duse la sectiile de politie. Asupra unora au fost gasite materiale pirotehnice, iar asupra unui individ s-au gasit droguri. Cei care au venit in piata sa protesteze pasnic ne semnaleaza persoanele suspecte.”

Jandarmeria începe să desfășoare măsuri de intimidare similare cu cele practicate de securitate.