Breaking news

Protestatarii au învins. Proiectul de lege privind Roșia Montană, respins de comisia parlamentară

După două luni de proteste pe străzile Capitalei, opozanții Roșia Montană, pot răsufla ușurați. Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană a respins astăzi, prin vot, proiectul minier în forma propusă de Guvernul Ponta.

rosia montanaCu 17 voturi pentru și 2 abțineri, Comisia specială pentru Roșia Montană, a respins luni seară, proiectul de lege propus de Guvernul Ponta, privind începerea exploatărilor la Roșia Montană.

Comisia consideră că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România.

Având în vedere carențele legislației actuale, care nu ține cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuție, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiții de parteneriat corect între acționarul majoritar și compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii și a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul. Comisia apreciază modificările condițiilor Acordului inițial (licența) propuse de Guvernul României, considerând ca acestea reprezintă o îmbunătățire reală față de licența în vigoare și pot aduce beneficii economice pentru statul român. Comisia propune, prin prezentul raport, o serie de acțiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziția de negociere a statului român și în alte proiecte de asemenea anvergură”, se arată în raportul Comisiei Parlamentare.

Comisia apreciază că este necesară analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevențelor și a participației statului în cazul exploatărilor miniere, având în vedere exemplul altor state.

”Comisia atrage atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităților competente cu scopul asigurării legalității integrale a proiectului Roșia Montană și investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale. Comisia recomandă desecretizarea licenței și a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puțin a hărților și a documentelor referitoare la zăcământ)”, se mai arată în raport.

Potrivit lui Darius Vâlcov, senator PSD și președinte al Comisiei pentru Roșia Montană, în raport se va recomanda statului român și companiei să accepte desecretizarea tuturor datelor din licență și a documentelor aferente acesteia.

Decizia din Comisie era una previzibilă, după ce luni, la prânz Ponta și Antonescu au anunțat într-o conferință de presă, faptul s-a căzut de comun acord în USL ca proiectul de lege va fi respins.

>