Breaking news

Protest spontan la CFR. Mii de călători blocați în gările din România

Traficul feroviar de călători din România a fost paralizat miercuri dimineață de o grevă spontană care a oprit în gări peste 150 de trenuri.

tren cfrCFR-iștii au declanșat miercuri un protest spontan ca să forțeze mâna conducerii companiei să le majoreze salariile cu 25%.

Sindicaliştii spun că Gara de Nord nu este blocată, dar activitatea ar fi oprită complet în alte gări, printre care Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău şi Braşov.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

”Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă. Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale  pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern. Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00. De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”, se arată în comunicatul de presă al CFR Călători remis exclusivNews.ro.

CFR SA a prevăzut o creştere cu 22,5% a fondului de salarii în bugetul companiei pe 2017!

Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, în contextul în care pe 22 martie 2017 actualul CCM îşi încetează valabilitatea.

Negocierile purtate între administraţie şi federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale Contractului), în vederea încheierii unui nou CCM, s-au desfăşurat cu respectarea prevederilor Legii Dialogului Social 62/2011. În cadrul acestor întâlniri au fost analizate cu prioritate aspectele privind drepturile salariale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru angajaţii companiei.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a participat în această dimineață la teleconferinţa organizată de CFR S.A. cu toate regionalele din ţară, în contextul protestului spontan al angajaţilor din domeniul feroviar.  Ministrul a întarit ideea ca în proiectele Bugetului de Venituri şi Cheltuieli ale CFR S.A. şi CFR Călători sunt prevăzute creşteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. În acest moment, proiectele se află pe circuitul de avizare.

CFR SA are inclusă în bugetul companiei pentru anul 2017 o creştere a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea în data de 21 martie 2017, a Contractului Colectiv de Muncă, însă sindicatele au refuzat acest lucru.

La CFR Călători, administrația intenționează să reașeze clasele de salarizare, în funcție de fondul de salarii care se va asigura prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei, pentru funcțiile de bază: acari, manevranți, șefi de manevră, conductori, șefi de tren, casieri, mecanici de locomotivă, informatori din ramura MC și pentru funcțiile de execuție din celelalte ramuri, cu posibilitatea de diferențiere în funcție de complexitatea și de volumul de muncă.

Companiile feroviare au parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă) şi au respectat termenele legale  pentru elaborarea şi promovarea bugetelor pentru acest an.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, de la preluarea mandatului în ianuarie 2017, a inițiat o serie de întâlniri cu reprezentanții federațiilor sindicale din domeniul feroviar pentru identificarea soluțiilor la problemele existente.

Pe agenda ședințelor s-au aflat subiecte precum: bugetele companiilor din calea ferată, proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar, soluții pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare, situația investițiilor în infrastructură și material rulant, precum și aspecte ce țin de încheierea noilor contracte colective de muncă.

Inclusiv ieri seară, Ministrul Răzvan Cuc a purtat discuții cu președintele Federației Naționale Feroviare Mişcare Comercial și au convenit asupra prevederilor bugetare.

„Chiar ieri am căzut de acord cu lideri ai sindicatelor feroviare asupra prevederilor bugetare din Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Bugetul urmează a fi promovat prin Hotărâre de Guvern și mai apoi, măsurile împreună cu majorările salariale să se regăsească în Contractele Colective de  Muncă ale celor două companii”, a declarat Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor.