Breaking news

Protest masiv la Chișinău din cauza jafului de un miliard de dolari comis de guvernanți

Peste 50.000 de persoane s-au adunat duminică în centrul municipiului Chișinău ca să protesteze împotriva jafului secolului din Republica Moldova. Peste un miliard de dolari a fost furat de guvernanți din băncile statului.

protest chisinauCapitala Republicii Moldova a fost paralizată duminică, de un amplu miting de protest organizat de Platforma „Demnitate și Adevăr”.

Peste 50.000 de moldoveni au iești în stradă pentru a protesta împotriva guvernării și inacțiunilor instituțiilor de stat în continuarea parcursului european și devierea de la implementarea reformelor.

Din cauza numărului foarte mare de participanți la miting, circulația în centrul Chișinăului a fost restricționată.

Protestatarii au scandat ‘Miliardul înapoi’, ‘Demisia’, ‘Jos Guvernul, Jos Parlamentul!”.

Membrii platformei ‘Demnitate și Adevăr’ solicită demiterea mai multor funcționari publici, renunțarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertății presei și restituirea miliardului furat din cele trei bănci — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Protestatarii au adoptat o rezoluţie, prin care cer publicarea neîntârziată a raportului companiei Kroll. Manifestanţii s-au pornit într-un marş până la Universitatea de Medicină din Chişinău.

site-ul eureporter.co, citat de Unimedia, lanseaza o ipoteza surprinzatoare: banii disparuti din conturile bancilor nu aveau cum sai fie transferati intr-un timp atat de scurt.

Potrivit unor date oficiale, pe parcursul ultimilor ani, nivelul mediu anual al devalorizării valutei moldovenești constituia 11 la sută. Însă la sfârșitul lui ianuarie 2015 acesta a atins un nivel exorbitant de 34 la sută (!), acest fapt provocând o panică incredibilă și generând un val de speculații. În consecință, într-o singură zi, în așa numita „marțea neagră”, la 18 februarie 2015, moneda națională s-a prăbușit până la un nivel record, astfel, timp de o zi leul moldovenesc s-a devalorizat cu cca 40 la sută în raport cu dolarul și euro”, scrie eureporter.

Oricare ar fi fost motivele prăbușirii monedei moldovenești retragerea sumei de $1 mlrd, la care se refereau politicienii, cu atât mai mult retragerea banilor din banca unde statul are calitatea de acționar, este de-a dreptul imposibilă. Și mai incredibil este acest lucru în Moldova, sau in tari similare, bunăoară, în Georgia. Or în majoritatea dintre fostele republici sovietice sunt impuse anumite interdicții pentru tranzacțiile unice, astfel valoarea lor nu poate depăși $150 mii. Acest gen de tranzacții este monitorizat strict de către autoritățile de control valutar și, în primul rând, de către banca centrală a țării”, este de părere analistul Bank of America Merrill Lynch, Vadim Khramov .

PIB-ul Moldovei constituie $7,97 mlrd. Exporturile globale ale țării depășesc putin suma de $2 mlrd. Dacă e să ținem cont de toate aceste date atunci Moldova pur și simplu nu ar fi reușit să adune atât de repede acel miliard de dolari și, cu atât mai mult, să efectueze o atare tranzacție într-o perioadă atât de scurtă cum este cea declarată, adică octombrie-noiembrie 2014. Chiar dacă admitem un atare scenariu, atunci procesul de achiziționare a valutei în Moldova ar fi durat mai multe luni la rând. Mai apoi, pentru a transfera acel miliard de dolari fără a încălca limita impusă (adică $150 000 în cadrul unui singur transfer), ar fi fost nevoie de 6 670 (!) de tranzacții. Mai este încă un element important. Prima instituție financiară care ar fi observat tranzacțiile suspecte ar fi fost Bank of New York, prin intermediul căreia are loc orice operațiune în dolari americani efectuată în orice loc de pe glob. Dacă această instituție financiară americană n-a semnalat nimic, respectiv, operatiunile nu au fost efectuate. Deci, concluzia este una singură – banii, pur și simplu, nu au plecat din Republica Moldova.

Altfel spus, criza leului a fost provocată de acțiunile incompetente ale autorităților, iar situația care s-a creat la cea mai mare bancă din țară este rezultatul eșecurilor guvernărilor din ultimii 10-15 ani.