Breaking news

Protest masiv în Bucureşti. Mii de medici şi asistenţi au ieşit în stradă să ceară salarii mai mari

Peste 3000 de medici şi asistenţi, membri ai Sindicatului Solidaritatea, au protestat luni, în Bucureşti, nemulţumiţi de grila de salarizare.

Protestul a început la ora 11.00 în Piaţa Victoriei, din faţa Guvernului României, după care, protestatarii au pornit în marş pe Calea Victoriei către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. De aici, convoiul de protestatari a pornit pe Calea Victoriei, către Piaţa Constituţiei, în faţa Palatului Parlamentului, unde au protestat până la ora 15.00.

Protestatarii cer majorarea salariilor cu 32% pentru a acoperi inflaţia. Personalul medical este nemulţumit de grila de salarizare şi de faptul că muncesc mult şi primesc bani puţini inclusiv pentru gărzile efectuate.

Medicii şi asistenţii ameninţă cu greva generală dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate de guvernanţi.

Traficul din centrul Capitalei a fost dat peste cap astăzi de protestul medicilor.

Federația Solidaritatea Sanitară acuză Guvernul şi Ministerul Sănătăţii de lipsă de comunicare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a susținut că nu este protestul medicilor ci al unui sindicat care are anumite revendicări.

“Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar. Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm. În altă ordine de idei, e una dintre revendicările lor care se referă la noua lege a salarizării. Ne-o dorim cu toţii, nu se referă doar la personalul medical şi bineînţeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege, care sigur excede, dacă vreţi, competenţele Ministerului Sănătăţii“, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, citat de Agerpres.

În timpul grevei generale trebuie să funcționeze o treime din activitatea spitalului. Vor fi asigurate urgențele, însă vor fi afectați pacienții care nu vor reprezenta urgențe. Vor fi amânate operații.

Federația Solidaritatea Sanitară are 25.000 de membri, peste 4.000 de medici.

Protestul a fost organizat chiar de Ziua Personalului Medical.

>