Breaking news

Protest în costume naționale la liceul din Covasna unde Sabina Elena a fost amenințată cu moartea

Elevii români de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna nu au intrat vineri la ore. Aceștia protestează alături de zeci de locuitori din localitatea Zăbala, judeţul Covasna, în semn de solidaritate față de eleva româncă, Sabina Elena, amenințată cu moartea pentru că pe 15 martie a purtat o bentiță tricoloră.

protest liceu covasnaScandalul iscat la Grupul Școlar Korosi Csoma Sandor” din Covasna, ia amploare. Supărați de lipsa de reacție a autorităților locale și centrale față de amenințarea cu moartea la adresa elevei care a purtat tricolorul, elevii au refuzat să intre vineri la ore.

Îmbrăcaţi în costume populare, elevii stau în fața liceului şi cântă imnul României pentru a o susţine pe Sabina Elena, eleva care a purtat bentiţa tricoloră.

Sabina Elena a fost amenințată de colegii maghiari și pedepsită de dirigintă și directorul liceului pentru că  a purtat o bentiță tricoloră pe 15 martie 2013, Ziua Internațională a maghiarilor de pretutindeni.

În momentul în care colegii maghiar din Grupul Școlar au văzut-o pe Sabina Elena cu bentiță tricolor, au început să o huiduie și să îi adreseze injurii și amenințări. Unul din colegii maghiar, pe nume Zsolt Lendvay Simon a trecut la amenințări cu moartea:  Moarte Sabina Elena !!!  Trăiască Ungaria Mare … Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p…a mă-tii țigan S.E.

Nici diriginta Baykoy Mihaela, nu a fost mai îngăduitoare cu eleva care și-a permis să poarte bentița tricoloră pe cap. Diriginta a amenințat-o pe elevă că instigă la românism și că să dea jos bentița tricoloră.

Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia . A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă… Până la urmă mi-a luat-o şi  a plecat cu ea”, a declarat Sabina Elena pentru cotidianul.ro.

Ministerul Educației a anunțat că va face o anchetă extinsă la Grupul Școlar din Covasna după ce o elevă a fost admonestată de profesori și amenințată cu moartea de colegii maghiar, pentru că și-a permis să poarte pe cap o bentiță cu tricolorul României.

În urma situaţiei sesizate la grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna (judeţul Covasna), o echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute în incinta unităţii de învăţământ. Ministerul Educaţiei Naţonale va da publicităţii rezultatele acestei verificări după ce vor fi parcurse toate procedurile legale. Ministerul Educaţiei Naţionale subliniază că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale, care constituie piloni ai demnităţii umane”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educației.

În timp ce Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lolu, a declarat miercuri că poliţiştii vor lua măsuri de prevenire a violenţei în zona Liceului „Korosi Csoma Sandor”, având în atenţie şi cazul elevei ameninţate după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc. Și că s-a deschis un dosar penal cu autor necunoscut şi poliţiştii caută persoana care a postat pe o reţea de socializare o ameninţare la adresa elevei respective.