Breaking news

Protest de amploare la Bârlad. Peste 5.000 de oameni au ieşit în stradă

Peste 5.000 de persoane au protestat joi la Bârlad, împotriva exploatării gazelor naturale de șist.

Miting de amploare în centrul orașului Bârlad. Locuitorii orașului au ieșit în stradă să protesteze față de proiectul de exploatare a gazelor naturale de șist.

La protest au participat reprezentanţi din toate categoriile sociale, de la elevi şi preoţi, până la angajaţi din fabrici şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Protestatarii au început cu un marş desfăşurat pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, între Grădina Publică şi Piaţa Civică din Bârlad.

Protestul a avut loc la aproximativ o săptămână de când primăria Bârlad a demarat o campanie prin care a cerut ca bârlădenii să îşi dea sau nu acordul pentru exploatrea gazelor de şist.

Peste 20.000 de persoane au semnat că nu vor ca cei de la Chevron să foreze în zona localităţii lor. La protest au participat şi localncii din comunele învecinate.

Noi sperăm ca prin această manifestaţie să sensibilizăm Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului şi populaţiei acest proiect al extracţiei gazelor de şist. A fost un miting paşnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Bârlad, ci şi din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judeţului Galaţi”, a declarat primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.

La Bârlad, compania americană Chevron explorează încă rezerva de gaze de şist. Pentru a trece la faza de exploatare, dacă va dori acest lucru, Chevron va avea nevoie de mai multe avize, cele cheie fiind în mâinile Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Fracţionarea hidraulică e o metodă de extragerea a gazelor de şist, care presupune pomparea de apă, nisip şi aditivi la mare adâncime, pentru a sparge stratul de rocă şi a elibera gazul. Franţa şi Bulgaria au interzis metoda.

Aditivii folosiţi conţin 596 de substanţe chimice, dintre care câteva sunt cancerigene. Exploatarea prin această metodă, spun ecologiştii, ar polua pânza freatică. Compania, în schimb, spune că metoda este una sigură, deoarece puţul de forare va fi bine izolat.

Geologii spun că dacă proiectul se va aproba, în zona Bârladului s-ar putea suprapune cu nişte cutremure locale datorate înmagazinării de energie la mare adâncime prin acele microseisme dirijate antropic.

>