Breaking news

Protest anti-Rosia Montană la București

Sâmbătă, în Capitală, la sediul Ministerului Mediului, a avut loc un miting anti-Roșia Montană.

În timp ce la Roșia montană se desfășura un miting pentru demararea proiectului minier, la București se desfășura un miting anti-Roșia Montană Gold Corporațion.

Sindicatul Minerilor din Roşia Montană a organizat sâmbătă în centrul comunei, un miting de protest pentru demararea proiectului minier din Munții Apuseni. Mișcarea stradală a început sâmbătă, în jurul orei 10.30 şi s-a încheiat la ora 14.00.

Protestataii susțin că vor să transmită Guvernului „că este momentul să ia decizia repornirii minei, să nu mai amâne și dea dovadă de responsabilitate și voința politică, pentru că noi dorim să avem locuri de muncă, noi și copiii noștri. Noi vrem să transmitem țării că mineritul crează locuri de muncă și aduce bani la buget pentru pensii și salarii”, mai spune Albu.

În paralel, activiștii anti-RMGC au protestat la Minsiterul Mediului din București. Activișii i-au cerut ministrului Laszlo Borbely să nu emită avizul de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană.

Protestul din Capitală, la care participă  atât oameni  din Roşia Montană cât şi bucureşteni, stă sub sloganurile:  „Roşia Montană nu e de pomană” şi „Nu dăm Roşia Montană pentru tot aurul din lume”.

Urmare a acestui protest, Minsiterul Mediului a emis un comunicat de resă în care precizează că: Ministerul Mediului şi Pădurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană doar în cazul în care există certitudinea că investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul.

Președintele României, Traian Băsescu s-a implicat încă din 2011 în susținerea proiectului minier de la Roșia Montană. Și în cadrul discursului de miercuri, 25 ianuarie, Băsescu a reluat tema deschiderii exlpoatărilor miniere pentru producerea de metale prețioase și neferoase.