Breaking news

Proprietarii care nu-și vaccinează antirabic câinii și pisicile, amendați

Toți proprietarii de câini și pisici, sunt obligați de legea sanitar veterinară din România, să își vaccineze anual, antirabic, animalele. Cei care nu se conformează, riscă amenzi usturătoare.

Vaccinarea antirabică, anuală, la câini și pisici, este obligatorie întrucât virusul turbării se poate transmite la om în urma unei simple mușcături.

Urmare a urusului ucigaș din Dâmbovița, care a fost depistat cu rabie, autoritățile vor începe controale cât și campanii de vaccinare profilactică a câinilor și pisicilor, cât și a animalelor sălbatice din păduri.

Sunt receptive la turbare toate mamiferele domestice și sălbatice, inclusiv omul. În România, boala este mai frecvent întâlnită la câini, bovine, porcine, ovine, om, cabaline și pisici. Dintre animalele sălbatice, turbarea este frecventă la carnasiere vulpe şi lup. Cele mai slab receptive fiind păsările.

Turbarea se transmite de obicei prin muşcătura animalelor turbate, în special carnasiere, sau a celor aflate încă în perioada de incubaţie. Saliva este virulentă cu cel mult 10 zile înainte de apariţia primelor semne clinice.

Rezervorul principal de virus îl reprezintă carnasierele sălbatice şi câinii fără stăpân.

La câine, turbarea evoluează sub două forme: furioasă şi paralitică.

Forma furioasă are trei faze: prodromală (melancolică), de excitaţie (maniacală) şi paralitică (finală).

În faza prodormală câinele devine mai afectuos, are tendinţă de a linge mâna stăpânului, alteori este mai puţin atent, nu răspunde dacă este chemat, preferă singurătatea, se ascunde, devine apoi nervos şi iritabil. Un câine cu temperament liniştit poate să devină agitat, neliniştit, scormoneşte pământul şi are tendinţa de a roade obiectele din jur. Se mai observă: schimbarea vocii, pervertirea gustului, tendinţa de a prinde muşte imaginare, uneori prezintă polidipsie, prurit la locul muşcăturii. Durata fazei este de 1-3 zile.

Faza de excitaţie (maniacală). Se caracterizează printr-o excitabilitate foarte pronunţată, accese de furie cu agresivitate, tendinţa de a parcurge distanţe mari (dromomanie), pervertirea gustului, voce răguşită şi cu timbru caracteristic, privire fixă feroce, strabism. Spre sfârşitul acestei faze se observă disfagia.

Faza paralitică (finală). Apare paralizia muşchilor faringieni, laringieni (afonie), maseteri (maxilarul inferior este căzut), după care urmează pareza şi paralizia progresivă a întregului corp, începând cu trenul posterior. Durata fazei este de 1-5 zile.

Forma paralitică. În faza prodromală animalul este trist, apatic şi prezintă manifestări asemănătoare cu cele din forma furioasă, dar de mai mică intensitate. Practic, primele semne care se instalează progresiv: paralizia faringelui, laringelui, maseterilor, a trenului posterior sunt urmate în final de paralizia generală. Moartea survine în 2-4 zile de la debutul bolii.

La pisică. În marea majoritate a cazurilor pisicile fac forma furioasă de boală, cu simptomatologie asemănătoare cu cea de la câine. În faza de excitaţie sunt foarte agresive, prezintă midriază puternică şi uneori convulsii. Durata bolii este de 3-6 zile.

Diagnosticul se stabilește prin examen histopatologic. Leziunea caracteristică pe baza căreia se confirmă indubitabil diagnosticul de turbare este reprezentată de incluziile Babeş-Negri.

Testul de imunofluorescenţă este folosit, în practica curentă în laboratoarele veterinare judeţene de stat, pentru evidenţierea incluziilor intracitoplasmatice, în locul examenului histopatologic. Este o metodă rapidă de diagnostic, asigurând un diagnostic de precizie într-un interval de până la două ore.

Proba biologică este cea mai sigură metodă de diagnostic, dar are dezavantajul că necesită o perioadă mai îndelungată de timp. Se execută pe şoricei sau iepuri tineri, prin inocularea intracerebrală a unei suspensii de substanţă nervoasă 10% (0,01 ml la şoricei şi 0,5 ml la iepure). În cazurile pozitive moartea survine în urma paraliziilor după 5-14 zile la şoricei şi 15-30 de zile la iepuri.

Imunoprofilaxia constă în utilizarea vaccinurilor antirabice, vii sau inactivate, de producţie autohtonă sau din import.

Vaccinarea preventivă este obligatorie la toţi câinii (de pază, de agrement, de vânătoare, utilitari) şi se face o dată pe an, în lunile octombrie-decembrie. Vaccinarea se face de la 3 luni în sus la câini, suine, rumegătoare mici şi de la 6 luni în sus la bovine şi cabaline. Imunitatea se instalează după 14 zile de la data inoculării.

Turbarea este o boală infecţioasă declarabilă şi supusă carantinei de gradul III.

Animalele cu semne clinice caracteristice de turbare indiferent de specie, se ucid, iar cadavrele se distrug după recoltarea probelor pentru examenul de laborator.

Animalele, cu sau fără semne clinice, suspecte de turbare, pentru că au muşcat sau zgâriat animale sau persoane, se ţin în observaţie timp de 10 zile. Dacă în acest interval apar semne caracteristice de turbare se ucid, iar dacă nu apar simptome caracteristice se scot de sub observaţie.

Persoanele muşcate se îndrumă spre un centru antirabic pentru tratament.

Pentru a evita toate aceste neplăceri, ce pot duce la transmiterea turbării de la animal la un membru al familiei, vaccinați-vă câinii și pisicile pe care le dețineți, în fiecare an.

Servicii medicale veterinare la domiciliul clientului, 24 de ore din 24. Dr. Sebastian Popescu, medic veterinar primar. Telefon 0721059141.

>