Breaking news

Proiectul Nabucco a eșuat. Azerii de la Shah Deniz s-au retras

Nabucco, proiectul care asigura independența energetică a Europei, față de gazele rusești, a eșuat la doar șase luni de la semnarea la Viena, a acordului de cooperare între Compania Internațională Nabucco și Consorţiul Shah Deniz, care dădea startul proiectului.

gazoduct nabuccoAzerii de la Shah Deniz care exploatează zăcămintele de gaze din Azerbaijan, au îngropat proiectul Nabucco, din motive politice și economice.

Pe 19 ianuarie 2013, la Viena, se semna acordul de cooperare dintre Nabucco și Consorţiul Shah Deniz, care reprezenta un pas esenţial în direcţia realizării Nabucco, dar şi în direcţia deschiderii Coridorului Sudic, prioritar pentru România şi UE în vederea asigurării securităţii energetice.

Din păcate, azi, Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu.

OMV consideră că oferta depusă de NGPI a fost foarte competitivă, îndeplinind toate criteriile de selecţie.

Pe 4 martie 2013, NABUCCO Gas Pipeline International a semnat un memorandum de înțelegere și cooperare cu Trans Anatolian Pipeline, prin care cele două părți se angajau să coopereze pentru a dezvolta Coridorul Sudic de Gaze.

România ratificase pe 15 martie 2013, legea privind Acordul de Sprijin al Proiectului NABUCCO semnat între România, NABUCCO Gas Pipeline International GmbH și Compania Naţională NABUCCO România.

Proiectul avea în vedere, în primă fază, aducerea resurselor naturale din câmpul azer Shah Deniz II, gestionat de Consorţiul Shah Deniz, de la graniţa de vest a Turciei spre Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Pe 21 mai 2013, Guvernele Austriei, Ungariei, României, Bulgariei și Turciei au subliniat potențialul Nabucco de a alimenta piețele de energie din Balcanii de Vest și din țările Grupului de la Vișegrad (Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria) într-o declarație comună adoptată la cea de-a cincea reuniune a Comitetului Nabucco, desfășurată la București, în România.

Partenerii la acest proiect erau RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgartransgaz (Bulgaria) şi BOTAS (Turcia).