Breaking news

Proiectul cultural de promovare a valorilor și folclorului de la Novaci, a fost un succes

In perioada 4-7 mai, delegatia din Dugopolje, Croația a efectuat o vizită la Novaci, ocazie cu care participanții la eveniment au avut ocazia să descopere frumusețile novăncene și tradițiile românești (dans, cultură și gastronomie). Aceasta întâlnire reprezintă un parteneriat internațional activ, parte a celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre Croația și România, un parteneriat care aduce alături două comunități tradiționale din țări diferite. 

Evenimentul s-a bucurat de prezenta E.S. Maria Kapitanović, Ambasadorul Republicii Croația în România, care a subliniat importanța schimburilor culturale între comunitățile europene și bunele relații de prietenie și colaborare între România și Croația. „Acest proiect, care ne-a unit astăzi, este oglinda deschiderii și viziunii pe care o au autoritățile locale din Novaci în ceea ce priveste relatiile dintre statele U.E, dintre comunitățile mici din diverse tări. De-a lungul anilor, orasul nostru a avut multiple relatii de colaborare pe diverse căi cu state europene, aspect care ne-a promovat și ne-a făcut cunoscuti în Europa. Suntem o comunitate mică, cu doar 5600 de locuitori, dar suntem MARI prin ceea ce facem pentru promovarea României, a zonei și mai ales a tradițiilor folclorice de pe aceste meleaguri. “ a declarat Dumitru Leuștean, Primarul orașului Novaci.

“Discutiile avute cu delegația croată prezentă în orasul nostru, ne-au demonstrat că asemenea relatii între membrii comunităților mici sunt extrem de eficiente. Datorită unor astfel de activități, de schimburi culturale bilaterale, crestem tineri în spiritul unității europene, fara a neglija elementul de bază, autenticitatea și specificul național. Cândva, nu credeam că sunt posibile asemenea reuniuni cu un asemenea impact. Acum, văzându-i împreună, discutând și zâmbind, mi-am dat seama că acesta este viitorul lor și al natiunilor noastre: tinerii să învete a fi europeni, dar să nu uite țara căreia îi apartin” a mai completat domnul Leuștean.

Evenimentul a fost susținut de Primăria Orașului Novaci. La acesta au participat consilieri locali, d-na Simona Stănișel, secretar general al primăriei, d-na Maris Moța, reprezentantă a novăcenilor din București, directorul Școlii Gimnaziale Novaci, doamna Cristina Spilca, directorul Liceului Teoretic Novaci, doamna Alina Țicu, reprezentanta  BRD sucursala Novaci, Marica Motoluță, cadre didactice, artisti, precum d-na Daciana Ungureanu și elevi premianți ai școlilor novăcene, cu rezultate excepționale la olimpiadele școlare județene și naționale. Din partea Primăriei Novaci  evenimentul a fost coordonat de d-na Elena Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci și coordonator al Ansamblului Folclotic „Nedeia”.

„În cele trei zile ale evenimentului, am participat la întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, am vizitat obiectivele turistice ale zonei, am admirat lucrările de artă ale lui Constantin Brâncusi și Transalpina și am degustat bucătăria românească la L’Invidia Novaci și punctul gastronomic local  „Stâna Ștefanu”. Ultima zi a fost dedicată spectacolului de folclor de la Casa de Cultură Novaci, parte a schimbului cultural bilateral, un adevărat regal artistic” au declarat reprezentanții ODRAZ – Agentia de Dezvoltare a Municipiului Dugopolje.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Novaci, împreuna cu ansamblul folcloric Nedeia, vor participa la Festivalul international de folclor „Frumusețe în piatră”, în perioada 16/19 iulie la Dugopolje, Croația, pentru a continua schimbul cultural din cadrul proiectului „Building bridges • Saving water”, proiect de reabilitare a două fântâni din sânul celor două comunități.

“Ne bucuram ca acest proiect va deveni, la rândul lui, un exemplu de bune practici pentru alte municipalități din UE pentru a împărtăși diversitatea culturală și a contribui la bunăstarea rezidenților lor, în special a celor din comunitățile tradiționale.” a declarat Monica Ioanitescu, președinte asociația Femina, în calitate de organizator, prilej cu care a mulțumit încă odata partenerilor români și croați care susțin acest proiect, printre care reamintim Consulatul Onorific al României la Split și Asociația Românilor din Republica Croația.

Asociația Românilor din Republica Croația contribuie la protejarea intereselor sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 21 de minorități naționale recunoscute în această țară.