Breaking news

Programele de contabilitate moderne, mereu corelate cu modificările legislative

 

 

Una dintre cele mai neplăcute probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din România este lipsa de predictibilitate a legislației. Acest lucru este reclamat mereu de întreprinzători, fiind o chestiune care poate perturba activitatea economică a oricărei firme, de la IMM-uri până la corporații. Legislația se schimbă foarte des, apar noi prevederi cu privire la declarații fiscale, taxe și impozite, contribuții sociale, proceduri diverse.

 

În anumite domenii economice, fiscalitatea prezintă particularități care se modifică de asemenea. Fiecare procedură trebuie urmată cu precizie, pentru a se evita probleme precum amenzi din partea autorităților. Companiile mari, listate pe piața de capital, au și mai multe griji, căci orice eroare de procedură poate afecta cifrele publicate cu privire la afacerile dintr-un anumit interval de timp.

 

Contabilitatea, departamentul esențial în orice companie

 

Pentru a evita orice probleme, departamentele de contabilitate din orice firmă trebuie să fie la curent cu procedurile impuse de autoritățile statului. Modificările legislative trebuie, desigur, reflectate și de programele informatice utilizate. Cu cât firma este mai mare, are mai multe departamente, mai mulți angajați și, evident, mai multe documente contabile de înregistrat, cu atât mai mult corectitudinea rapoartelor depinde de validitatea software-ului utilizat.

 

În firmele medii și mari, este necesar să fie folosit un program contabilitate modern, la zi cu toate noutățile din legislație, capabil să anticipeze toate nevoile specifice firmei în plan fiscal. Se poate opta chiar pentru un software cu module, personalizabil, flexibil, care se adaptează pe nevoile concrete ale companiei.

 

Cum ajută un sistem ERP atunci când este implementat într-o companie?

 

Ideală este existența unui sistem ERP, adică sistem software de planificare a resurselor întreprinderii care facilitează integrarea tuturor informațiilor dintr-o organizație într-o platformă unică. Modulul de contabilitate trebuie să fie o soluţie software robustă, care are capacitatea de a aduna datele din toate modulele operaţionale ale sistemului ERP, pentru a le integra în formă contabilă. Se vor afișa astfel centralizat datele financiar-contabile, precum și informaţii esenţiale despre poziţia economică a companiei, despre rezultate și evoluție pe intervale de timp.

 

De menționat ar fi și faptul că o aplicație ERP poate fi folosită pentru orice domeniu de activitate. ERP este un acronim, de la Enterprise Resource Planning. Un astfel de software de tip ERP trebuie să integreze datele cu care se operează, să ajute departamente diferite din companie să interacționeze mai eficient. Multe procese sunt automatizate, se evită multe erori și se câștigă timp prețios, care, într-o economie sustenabilă, modernă, se traduce tot prin valoare financiară.

 

Un modul de contabilitate complex, parte a unui sistem ERP de top, va permite urmărirea simultană a activităţii în mai multe sisteme contabile, locale sau generale (local, IFRS, USGAAP sau de grup) și va asigura închiderea automată a conturilor de venituri și cheltuieli. Funcționalitățile pot fi variate, de exemplu existența unei soluții cu privire la reglementările BNR şi la raportarea CRB referitoare la debitele pe care clienţii le înregistrează la companiile de tip IFN. Evident, aplicația software trebuie să fie multi-valută și să integreze managementul riscului într-un program de contabilitate – sistemul previzionează şi uniformizează veniturile companiei prin calculul de provizioane standardizate.

 

Munca unui contabil bun rămâne de mare preț în orice companie, dar programele de acest tip pot ajuta la eficientizarea multor procese, îmbunătățind munca umană, crescându-i valoarea în scopul atingerii unor performanțe mai bune în companie în ansamblu. Fiecare astfel de detaliu contează enorm într-un mediu de afaceri competitiv.

 

 

>