Breaking news

Profesorul Bogdan Teodorescu: “Votantul între 16 şi 18 ani s-ar putea plasa împotriva curentului social”

Profesorul Bogdan Teodorescu a acordat un interviu pentru exclusivNEWS.ro, referitor la propunerea actualei puteri de introducere a dreptului de vot pentru tinerii între 16 şi 18 ani.

Propunerea a fost lansată recent în dezbatere publică de către senatorul UNPR Ioan Toma, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru şi europarlamentarul PDL Cristian Preda. Iniţiativa prevede acordarea dreptului de vot pentru adolescenţii între 16 şi 18 ani. Acest fapt ar putea deveni posibil numai după un referendum naţional privind modificarea Constituţiei României.

Citeşte şi: “Voturile copiilor: Puterea vrea sistemul de vot din Coreea de Nord”.

Referitor la strategia care ar fi putut determina reprezentanţii puterii să lanseze în dezbatere un asemenea subiect, profesorul Bogdan Teodorescu explică: “Primul lucru care ar trebui precizat este că actuala putere politică nu are nicio intenţie să modifice Constituţia din simplul motiv că nu dispune de majoritatea necesară unui asemenea act şi, al doilea motiv, din cauza imposibilităţii de a se prezenta în faţa populaţiei într-un referendum. Toate temele propuse pentru Constituţie sunt exclusiv teme manipulatorii, dedicate dezbaterii în spaţiul public. Intenţia puterii este de a alimenta spaţiul public cu subiecte relativ neutre din punct de vedere electoral şi de a forţa dezbateri pe acestea. Şi tema reducerii vârstei de vot se încadrează tot aici.

Despre actorii politici care ar putea beneficia de o eventuală coborâre a pragului de vârstă pentru cetăţenii cu drept de vot, domnul Bogdan Teodorescu spune: “Dacă totuşi doriţi să discutăm cine ar fi avantajat de o astfel de iniţiativă, probabil că ar trebui să măsurăm gradul de informare politică al tânărului dintre 16 şi 18 ani, intenţia sa de participare la vot şi apoi să vedem unde se află din punctul de vedere al opţiunilor sale. Se poate considera că utilizarea comunicării pe net ar fi o cale de acces la acest public şi deci, cine domină acest spaţiu, ar avea de caştigat şi de asemenea se poate considera că prin spiritul de frondă tipic vârstei , votantul între 16 şi 18 ani s-ar putea plasa împotriva curentului social, ceea ce înseamnă fie împotriva puterii ca act de nesupunere faţă de autorităţi, fie împotriva majorităţii ca reacţie faţă de restul lumii.”

Valentin Spînu