Breaking news

Produsele fitosanitare la îndemâna oricui – ce trebuie să știm despre diferențele între insecticide/fungicide de contact sau sistematice

loading...

Produsele fitosanitare sunt la îndemâna oricui; magazinele de nișă au o ofertă destul de variată, astfel că orice tip de cultură are șanse să fie ținută sub control cu aplicarea unor tratamente. Desigur că abuzul de acestea nu face bine niciodată. Așadar merită a investi timp în educația fitosanitară, dacă se poate spune astfel.

Pentru o alegere corectă privind produsele fitosanitare pentru grădini și livezi trebuie notate și diferențele majore între fungicide/insecticide de contact și cele sistematice. Astfel de variante le regăsim și la nuoricum.ro.

Insecticide și fungicide de contact

Protejează plantele și împiedică apariția bolilor, precum și cea a diverșilor dăunători. Condiția pentru eficienţa acestor tipuri de produse se referă la nevoia ca substanța să acopere toată planta.

Acțiunea acestora variază de la 7 la 14 zile, depinzând și în funcție de condițiile meteo. Spre exemplu după ploaie, acțiunea unui insecticid de acest gen scade sau chiar dispare.

Vor fi aplicate înainte de manifestarea unor boli de plante, altfel nu au rezultate. Sunt așadar de prevenție aplicate. Specialiștii spun că printre avantaje se numără faptul că substanța activă pătrunde în țesutul plantei. Totuși, după ploi trebuie repetat tratamentul, iar dacă infestările diverse sau criptodăunatorii s-au instalat deja, tratamentul de acest gen este inutil.

Fungicide și insecticide sistematice

De data aceasta vorbim de o acțiune mai complexă ce nu ține doar de suprafața plantei protejate. Ajung în țesuturile plantei și o protejează pe termen lung. Blochează dezvoltarea bolii, așadar trebuie aplicat un astfel de tratament la primele semne de boală, în fază incipientă.

Ca aspecte avantajoase amintim despre protecția superioară față de boli, indiferent de condițiile meteo. Vor fi stopate infecțiile deja instalate. Pentru că sunt puternice, nu pot fi folosite prea des, ci maximum pentru 2-3 tratamente per sezon. Altfel va fi creată și o oarecare rezistență la pesticide, iar acestea devin inutile.

Oricare ar fi alegerea produselor fitonsanitare, există tendința de a cere și consiliere profesională, direct în mgazine. Spre exemplu, magazinul online nuoricum.ro cuprinde oferte variate și pune la dispoziție și o echipă bine pregătită, experimentată în domeniu. Nu Oricum include în portofoliul său și instalații de erbicidat.

Aplicare corectă

În primul rând, spun specialiștii, trebuie să înțelegem biologia bolilor și a dăunătorilor, pentru a alege ceva corespunzător privind tratamentul. Nu neapărat brandul de producător trebuie să fie o regulă de selecție, ci substanța activă ce o are la bază un anumit produs fitosanitar.

În al doilea rând, accentul trebuie să cadă mai degrabă pe tratamentul de iarnă, cu rol de prevenție și mai apoi de tratare efectivă. De preferat ca tratamentele sistematice să fie folosite în prima parte a sezonului vegetativ, când presiunea la infecție, dar și agresivitatea dăunătorilor sunt mai mari ca oricând.

Pentru maximă eficienţă este de preferat să fie alternate substanțele folosite, astfel evitându-se fenomenul de rezistență la pesticide. De asemenea, înainte de aplicarea unui nou tratament trebuie să fie respectat timpul optim așa cum este recomandat de producător.

loading...