Breaking news

Procurorul Mircea Negulescu, zis “portocală” a fost exclus din magistratură de către CSM

La un an de la suspendarea din magistratură, Mircea Negulescu îşi ia adio de cariera de procuror. CSM a decis marţi, să-l excludă din magistratură după ce o ţară întreagă a aflat cum făcea “procurorul portocală” anchete penale la DNA Ploieşti.

După un an de amânări şi tergiversări, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, pentru săvârşirea a cinci abateri din şapte care i s-au imputat. Decizia poate fi atacată de către Negulescu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia Judiciară a demarat trei cercetări disciplinare în cazul magistratului, fiind suspectat că, printre altele, ar fi cerut unui alt procuror informaţii cu privire la unele interceptări dintr-un dosar. În spaţiul public au apărut mai multe înregistrări din discuţii pe care le-ar fi avut cu părţi din dosare, aceste aspecte constituind subiectul unor cercetări al Inspecţiei Judiciare.

În una dintre înregistrări, Mircea Negulescu îi cerea unui martor cu identitate protejată să semneze un denunţ împotriva omului de afaceri Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă îi spune că „anul trecut scriam de Cosma şi se duce nevinovat la puşcarie”.

În presă au apărut şi conversaţiile dintre magistrat şi Andreea Cosma, cea pe care la un moment dat a anchetat-o. Deputatul Andreea Cosma a susţinut că procurorul i-a făcut avansuri, iar atunci când le-a refuzat, magistratul a ameninţat-o că o va trimite la închisoare, odată cu tatăl său, Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova, şi fratele său, fostul deputat Vlad Cosma.

Prima cercetare a fost declanşată de către Inspecţia Judiciară în 15 martie 2017, pentru încălcarea îndatoririi de a se abţine de la instrumentarea unui dosar, deşi era apropiat de părţi din cauza respectivă. Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, această abatere are ca efect tergiversarea judecăţii.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abţine în cursul instrumentării unui dosar penal deşi se afla în relaţii apropiate şi de durată cu unii din subiecţii procesuali implicaţi în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate”, a precizat Inspecţia Judiciară la acea vreme, printr-un comunicat de presă.

O altă acţiune disciplinară exercitată faţă de procurorul Mircea Negulescu a avut loc în 25 aprilie 2017.

„În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul, în cadrul unei discuţii telefonice purtate cu soţia unei persoane cercetate penal, a exprimat o serie de opinii cu încălcarea standardelor de conduită impuse magistraţilor; limbajul utilizat de către procurorul cercetat este de natură a contraria şi indigna fiind vizibilă implicarea sa în desfăşurarea unor activităţi care, prin natura lor, pot crea îndoieli în rândul opiniei publice cu privire la obiectivitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistratului procuror”, au punctat reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

 

Pe 4 mai 2017, Inspecţia Judiciară a pus în aplicare o nouă acţiune disciplinară faţă de Mircea Negulescu. De data aceasta, magistratului suspendat i se impută faptul că a dat dovadă de un comportament inadecvat în cadrul unor discuţii purtate în sediul Parchetului, în afara cadrului legal ce reglementează activitatea de urmărire penală, în condiţiile în care procurorul cercetat nu reprezenta interesele Ministerului Public şi a maniferstat o atitudine agresivă faţă de unul dintre partenerii de discuţie, sugerând inclusiv existenţa unor date care ar justifica demararea unor cercetări penale.

Inspecţia Judiciară a întocmit, în luna septembrie, un raport privind activitatea lui Mircea Negulescu la DNA Ploieşti, concluziile documentului fiind că “nu au fost identificate disfuncţii care să aducă atingere standardelor de conduită impuse magistraţilor”.

>