Breaking news

Procurorul General cere redeschiderea dosarului de spălare de bani a lui Băsescu

loading...

Procurorul General al României, Tiberiu Nițu a cerut instanței, redeschiderea dosarului Băsescu-Căşuneanu, în care fostul preşedinte al României era acuzat de spălare de bani.

basescu - baniDupă ce în urmă cu zece ani, procurorul de caz, Valentin Şelaru, între timp ajuns prin pixul lui Băsescu, judecător la Înalta Curte, a dat o soluţie nelegală atunci când a închis dosarul, azi, Procurorul General reia ancheta.

În urmă cu o lună, şi Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor a încheiat o anchetă care demontează ceea ce susţinea procurorul Valentin Şelaru, cel care a dat neînceperea umăririi penale în dosarul de spălare de bani deschis pe numele lui Basescu.

În 9 august 2000, Traian Băsescu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au cumpărat de la acelaşi proprietar câte un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor.

Terenul era situat chiar lângă Grădina Zoologică, una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei, preţul pieţei fiind la acea dată de aproximativ 200 euro/mp.

Traian Băsescu plăteşte un preţ ireal de mic: 1.483.244.000 de lei vechi. În aceeaşi zi, Căşuneanu plăteşte aceluiaşi proprietar, pentru aceeaşi suprafaţă, de patru ori mai mult.

Doi ani mai târziu, la 14 octombrie 2002, Băsescu vinde acest teren la preţul exorbitant de circa 12 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care boom-ul imobiliar nu se declanşase. Cumpărătorul este Gabriela Blaj din Oituz. Într-o declaraţie făcută în faţa camerelor de filmat, Băsescu a recunoscut ulterior că adevăratul cumpărător era Căşuneanu.

Banii din această tranzacţie sunt folosiţi de Traian Băsescu pentru a justifica cumpărarea vilei din Otopeni contra a 280.000 de dolari, vilă pe care a donat-o fiicei sale Ioana Băsescu.

Totul s-a întâmplat în perioada în care Traian Băsescu era Ministru al Transporturilor şi apoi Primar General al Capitalei, instituţii cu care firmele lui Căşuneanu au avut nenumărate contracte pe bani publici.

Procurorul general al Romaniei vine cu detalii suplimentare și spune că Traian Băsescu a cumparat terenul de 3.700 de metri pătraţi din Primaverii cu bani cash.

Asta deşi Traian Băsescu a spus întotdeauna că tranzacţia s-a efectuat legal, prin transfer bancar.

Tranzacţiile Băsescu-Căşuneanu au intrat în atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care a deschis, în septembrie 2004, un dosar. Numai că dosarul a fost clasat imediat după ce Traian Băsescu a devenit preşedinte.

Tiberiu Nițu cere înlăturarea ca nelegală a rezoluției de închidere a dosarului, pe motiv că nu există fapta și trimiterea la Tribunalul București a dosarului unde ar urma să fie confirmată redeschiderea cauzei penale.

Președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, este cel care a făcut plângerea în dosar, ajutat de avocatul Gheorghe Piperea.

Dosarul a fost trimis Tribunalului București pentru confirmarea de către judecătorul de cameră preliminara a redeschiderii urmăririi penale, iar termenul a fost stabilit pentru data de 19 mai 2015.

loading...