Breaking news

Procurorii și polițiștii împlicați în anchetarea criminalului studentei japoneze, sancționați

Doi procurori și mai mulți nagajați MAI, sancționați din cauza uciderii studentei japoneze.

Uciderea la 15 august 2012 a studentei japoneze, într-o pădure din Corbeanca, de către Nicolae Vlad, un lucrător al Aeroportului Otopeni, produce în continuare în sistemul judiciar din România.

După destituirea directorului Aeroporturi București, și controlalele la taximetriștii din zona Aeroportului Otopeni, acum doi procurori și mai mulți polițiști vor fi anchetați și sancționați.

În urma anchetei demarate de Parchetul general, ca urmare a uciderii japonezei, s–a constatat că Nicolae Vlad comisese mai multe violuri șic rime și pentru că nu erau bani de plata expertizelor ADN, acesta a fost lăsat în libertate  de către procurori și polițiști și astfel acesta câteva zile mai târziu a ucis-o și pe studenta japoneză.

Cei doi procurori care au desfășurat anchete în cazul lui Nicolae Vlad au fost reclamați la CSM.

Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii – Inspecţia judiciară, pentru  măsuri disciplinare în raport cu procurorul WILHELM EMANUEL DUNCA de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea(în raport cu deficienţele de la pct.1) şi procurorul PUNTARU DĂNUŢ de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov( în raport cu deficienţele de la pct.6)”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Totodată parchetul general a sesizat și Ministrul Administraţiei şi Internelor: Pentru a dispune măsuri disciplinare faţă de lucrătorii de poliţie care au instrumentat cauzele, având în vedere gravele deficienţe constatate în administrarea şi valorificarea probelor specifice infracţiunilor contra vieţii( viol tâlhărie, omor).

Verificările au relevat că, probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de către organele de poliţie, că s-au constatat deficienţe în evaluarea probelor administrate(declaraţii suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului) că au desfăşurat o cercetare la faţa locului într-un caz de omor, în lipsa procurorului, dar şi un mod superficial în care au fost cercetate sesizările făcute de una din victime în anul 2010. Drept urmare s-a dispus declanşarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusă de către Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În toate cazurile analizate, a reieşit un „modus operandi” al inculpatului VLAD NICOLAE care ar fi putut fi observat de organele de urmărire penală dacă s-ar fi făcut o analiză a faptelor de violenţă gravă comise în judeţul Ilfov (dintre cele şapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov).

Procurorul general a solicitat  Ministrului Administraţiei şi Internelor iniţierea demersurilor de modificare legislativă. Condiţionarea efectuării expertizelor de plata acestora, câtă vreme autorităţile implicate în demersul judiciar sunt instituţii publice generează întârzieri şi se impune analizarea unei formule de decontare între instituţiile publice .

Procurorul General a dispus și: Sesizarea conducerii  Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” deoarece s-a constatat  că nu sunt efectuate expertizele până nu sunt plătite anticipat costurile. Sub acest aspect, chiar dacă nu sunt plătite în avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat şi fără a se mai pierde timp preţios în anchetarea cazurilor de omor, viol şi tâlhării. Aşadar, plata costului expertizei nu ar trebui să condiţioneze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie să se efectueze cercetarea într-o cauză penală, în caz contrar fiind pusă în pericol viaţa şi integritatea corporală a multor persoane.

>