Breaking news

Procurorii DNA au găsit 100 de tablouri aparținând lui Darius Vâlcov, ascunse în pereți falși

loading...

Senatorul PSD, Darius Vlâcov, arestat la domiciliu, joi, în dosarul în care este acuzat de DNA că a luat mită două milioane de euro, își ascundea tablourile în pereți falși.

darius valcov - tablouriProcurorii au găsit aproape 100 de tablouri, dosite în pereți falși. Anchetatorii au trimis tablourile la expertiză unor specialişti evaluatori şi muzeografi, ca să se stabilească dacă sunt originale și care este valoarea lor.

Printre operele de artă găsite se află și trei lucrări semnate Pablo Picasso, dar și  “Portret” – de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, “Micul dejun” – de Eustaţiu Stoenescu, “Lan de grâu”, “Grădina Cişmigiu” – de Samuel Mutzner, “Prapor” – de Horia Bernea, “Zână”, “Zâne”, “Victor Hugo” – de Andy Warhol.

Procurorii DNA au făcut joi percheziţii în Bucureşti şi judeţul Olt, la firme şi la persoane de încredere ale fostului ministru al Finanţelor. Anchetatorii au găsit la percheziţii aproximativ o sută de tablouri, printre care şi opere ale lui Picasso, Corneliu Baba şi Nicolae Grigorescu, care ar fi fost achiziţionate de la case de licitaţii.

În urma cercetărilor, au fost identificate două case de licitaţii din Bucureşti, de unde ar fi fost achiziţionate tablourile, cele mai multe fiind cumpărate de Lucian Petruţ Şuşală pentru Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.

Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă.

“De astăzi, demarăm procedura de identificare-certificare, de către o comisie de specialişti în domeniu. Sperăm ca evaluarea să fie făcută cât mai rapid, pentru că sunt probleme legate de depozitarea acelor tablouri. Ele trebuie transmise unor instituţii de profil”, a adăugat Călin Nistor,  procurorul şef adjunct al DNA

Adjunctul şefului DNA a precizat că procurorii cunosc cu certitudine cui aparţin operele de artă, dar având în vedere că ancheta se află încă într-o fază incipientă, nu poate spune că acestea îi aparţin sau nu lui Darius Vâlcov.

Călin Nistor a mai spus că majoritatea operelor de artă găsite la percheziţiile din dosarul lui Vâlcov au fost achiziţionate din străinătate, prin intermediul unor case de licitaţii.

loading...