Procurorii au pus un sechestru record de 2 miliarde de dolari pe conturile rafinăriei Lukoil

Procurorii  au instituit un sechestru record de 2 miliarde de dolari pe conturile rușilor de la Rafinăria Lukoil din Ploiești.

rafinarie lukoil ploiestiProcurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești dau o nouă lovitură dură rușilor de la Lukoil.

Procurorii au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea credință a creditului societății și o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.

Procurorii au dispus și extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri aparținând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deținute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Regatul Unit și Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum și asupra unui număr de 176.840.629 acțiuni, deținute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești.

Rușii au anunțat că nu intenționează să-și închidă rafinăria din România, dar va trebui să facă asta dacă autoritățile locale impun sechestru asupra activelor și conturilor, a avertizat marți vicepreședintele companiei petroliere ruse, Thomas Mueller.

Nu avem planuri de închidere a rafinăriei, dar, dacă se va pune poprire, va trebui să facem asta”, a afirmat Mueller într-o conferință de presă.

Structura managementului rafinăriei din România este similară modului în care companiile petroliere Shell și ExxonMobil își gestionează rafinăriile.

Săptămâna trecută, Lukoil a respins acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală față de Petrotel-Lukoil și angajații săi, făcute de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Lukoil operează în România din 1998 și este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piața regională.

Lukoil a anunțat că intenționează să facă apel la decizia procurorilor și că se așteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislația din România și Uniunea Europeană.

În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție

>