Breaking news

Procurori DNA:8.000 lei funcția în PDL

Procurorii anticorupţie au demarat cercetări penale pe numele a 30 de persoane implicate în contrabanda din portul Constanța. Printre cei cercetați penal se află și fostul secretar general al MAI, Laurențiu Mironescu și senatorul PDL, Mircea Banias.

PORT - TERMINALAnchetatorii susţin că în portul Constanţa – Agigea totul se desfășura prin intermediul unui cartel cu scopul de a controla instituțiile statului. Zilnic se colectau bani în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 USD pentru fiecare transport, prejudiciind statul cu cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal.

Procurorii au dispus ca senatorul PDL, Mircea Banias să nu părăsească ţara pe un termen de 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă și instigare la delapidare. Senatorul i-a cerut lui Bogatu Eugen, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare să îi dea mai multe produse din mărfurile confiscate în schimbul promisiunii că va interveni pentru blocarea restructurării autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea.

De asemenea i-a promis că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

Bunurile au fost puse la dispoziţia lui Banias Mircea, prin intermediul inculpaţilor Tudoran Dragoş-Iulian (comisionar vamal) şi Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.

Fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurențiu Mironescu a fost reținut 24 de ore cub acuzația de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup și trafic de influenţă.

Fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Bogatu Eugen, este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, instigare la delapidare.

Procurorii precizează faptul că într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import – export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti.

Grupul infracţional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (cum ar fi cea de Senator în Parlamentul României sau de secretar general al M.A.I.), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori.

Toate persoanele implicate în această vastă activitate infracţională acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 USD pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal.

Comisionari vamali, vameşi şi persoane din conducerea Vămii Constanţa Sud Agigea prin acte materiale având continuitate uneori de la o zi la alta, au sprijinit un grup infracţional organizat, la care au aderat în prealabil, încadrându-se într-o structură determinată cu roluri prestabilite, în sensul unui mecanism integrat de desfăşurare a activităţilor de colectare a banilor primiţi cu titlu de mită.

Astfel, au fost introduse în România mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe şi au fost falsificate documente de achiziţie externă a mărfurilor.

La data de 3 iunie 2010, inculpatul Mironescu Laurenţiu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 RON pentru ca Mironescu Laurenţiu să câştige o funcţie de conducere la nivelul respectivei organizaţii politice. După ce Pilcă Aurelian-Cătălin a promis că îi va da suma de bani cerută, la data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei.
În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă Aurelian-Cătălin, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă Aurelian-Cătălin să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A..

În cursul anului 2010, inculpatul Bogatu Eugen, director al Direcţiei Domenii Portuare şi leader al grupului infracţional, s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Tudoran Dragoş Iulian şi Ţiripan Valentin şi a intervenit la Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operaţiuni ilicite de import de mărfuri subevaluate de către o societate comercială. De asemenea, în data de 22 octombrie 2010, inculpatul Bogatu Eugen a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin şi Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să îşi achite „taxele” către membrii grupului infracţional.

În perioada 2010-2011, inculpaţii Cadîr Sunai, director al D.R.A.O.V. Constanţa, Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Bratu Liviu Costel, în calitate de adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat descris mai sus prin folosirea în mod discreţionar a funcţiilor publice deţinute.

La rândul său, inculpatul Olteanu Claudiu-Constantin, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, atât singur, cât şi împreună cu subordonaţii săi Milea Adrian şi Roşculeţ Valentin, prin intermediul comisionarului Tudoran Dragoş Iulian, a pretins diverse sume de bani de la mai mulţi intermediari vamali şi importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai şi Catargiu Laurenţiu. Banii au fost pretinşi atât în scopul de a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de a permite intrarea în ţară, în mod ilegal, a unor containere cu mărfuri din import, cât şi în scopul de a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, prin procesarea respectivelor containere, permiţând accesul lor în ţară, în loc să fie blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil.

De asemenea, în schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin şi Budăi Sorin, Olteanu Claudiu Constantin a pus la dispoziţia membrilor grupului informaţiile necesare desfăşurării activităţilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Didilescu Ioan-Dan, inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Constanţa, a pretins de la Iordănescu Marian-Ionuţ, comisionar vamal în cadrul S.C. Marinco S.R.L., diverse sume de bani în scopurile menţionate mai sus.

În lunile iunie şi septembrie 2010, inculpatul Pătraşcu Adrian Sorin, ofiţer de poliţie, comandantul „Grupului de nave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.), a pus la dispoziţia inculpaţilor Guo Ning, comerciant chinez şi Ţiripan Valentin, comisionar vamal, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L., informaţii confidenţiale deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi de natură să le protejeze acestora activitatea infracţională. În schimb, acesta a primit mărfuri importate din China şi băuturi alcoolice.

La data de 16 februarie 2011, inculpatul Scrioşteanu Ionuţ Marius, şef al Biroului Vamal Slobozia, a primit de la Tudoran Dragoş-Iulian suma de 5.700 USD, colectată de la un client al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanţa, pentru a încheia în mod ilegal 6 operaţiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.

La data de 23 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor 28 de inculpaţi menţionaţi mai sus pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca în data de 24 mai 2011 să fie prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

>