Breaking news

Băsescu îl ține ascuns pe Hayssam. Procesul sirianului a fost amânat

Omar Hayssam este de negăsit. Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Capitalei au comunicat Tribunalului Bucureşti că sirianul nu este în unităţile lor.

basescu si hayssamBăsescu îl ține ascuns pe Omar Haysam și nu îl lasă să meargă nici la propriul proces în care sirianul este acuzat de înşelăciune şi delapidare. Procesul a început în jurul orei 10:00, la Tribunalul București. Însă Omar Hayssam nu s-a prezentat în sala de judecată.

Atât Poliția cât și Administrația Penitenciarelor au precizat că sirianul nu se află în custodia lor.

Drept urmare, procesul în care Omar Hayssam este acuzat de înşelăciune şi delapidare a fost amânat, marţi dimineaţă, pentru 31 iulie, din lipsă de procedură.

Deşi au trecut trei zile de la întoarcerea lui Hayssam în ţară, nici până la această oră nu se ştie unde se află sirianul. Astfel, în lipsa inculpatului şi a avocatului acestuia, dosarul nu s-a putut judeca.

Tribunalul Bucureşti ar fi trebuit să judece, marţi, un nou termen în dosarul „Manhattan”, în care Hayssam este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare.

Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din „Grupul Manhattan”.

Procurorii susţin că Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din „Grupul Manhattan”.

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Dacă în custodia Poliției Române și nici a Penitenciarelor, Hayssam nu este, atunci cu siguranță sirianul este în custodia serviciilor secrete ale României care storc informații de la acesta, informații care ajung în mod inevitabil la Băsescu.