Breaking news

Dosarul lui Dan Voiculescu, judecat în regim de urgență la solicitarea DNA

Procesul senatorului PC, Dan Voiculescu va fi judecat în regim de urgență, de Înalta Curte, la cererea DNA.

dan voiculescuÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat cerere DNA de urgentare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care este inculpat Dan Voiculescu. Astfel că procesul va fi reluat în 31 ianuarie și nu pe 25 aprilie așa cum se stabilise termenul inițial.

Culmea coincidenței, dosarul lui Voiculescu a fost repartizat ”aleator” completului care l-a băgat la răcoare și pe Adrian Năstase în anul 2012 în dosarul Trofeul Calității.

Potrivit practicii judiciare, dosarul ar fi trebuit să fie repartizat la completul ICCJ ce a fost învestit iniţial în 2009, pentru continuitate, respectiv la completul condus de judecătoarea Corina Jijie, împreună cu Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena.

Însă conducerea instanţei supreme a decis ca completul de trei judecători format din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ionuţ Matei, considerat „completul negru” să judece dosarul lui Dan Voiculescu.

Dosarul s-a întors la începutul lui ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat în decembrie 2012 încă un mandat de senator.

Și asta după ce în 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, Înalta Curte a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acesta demisionase din funcţia de senator și nu mai era de competența acesteia judecarea cauzei.

Surse judiciare afirmau, în iunie 2012, ca Voiculescu a recurs la demisie doar pentru a tergiversa judecarea dosarului prin trimiterea la Tribunal și astfel să câștige timp și fapta să se prescrie.

Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop.

Procurorii susțin că în urma acestei privatizări frauduloase, statul a fost păgubit cu peste 60 de milioane de euro.