Breaking news

Process Communication Model – cum ajungi sa te pui in pielea si mintea celorlalti, cu ajutorul stiintei?

Cunoscut drept PCM, Process Communication Model este un instrument utilizat pentru a decoda tipurile de personalitate in functie de care se desfasoara interactiunea umana. PCM este un model de comunicare si management recunoscut la nivel mondial.

Process Communication Model

Fondat de catre expertul in psihologie Dr. Taibi Kahler, acesta a fost preluat de catre NASA si a fost folosit pentru pregatirea comunicationala a presedintilor americani. Conform modelului, exista sase tipuri de personalitate. Desi fiecare persoana prezinta trasaturi din fiecare tip, in cazul oricarui om, exista un sistem perceptual predominant.

In cadrul unui curs de Process Communication Model, oferit de catre compania Brightway, vei identifica tipul tau de personalitate si vei invata mai multe despre fiecare model in parte.

Care sunt cele sase tipuri de personalitate?

 1. Ganditorul (Thinker)
 • Ganditorii sunt usor de recunoscut, fiind persoanele care au intotdeauna o logica in spatele unei actiuni. Atunci cand se simt presati, au tendinta de a analiza fiecare aspect in detaliu.
 • In situatii stresante, ganditorii obisnuiesc sa preia din sarcinile celor din jur pentru a se asigura ca totul este sub control.
 1. Perseverentul (Persister)
 • La fel de analitic ca un ganditor, perseverentul are intotdeauna o parere, o convingere despre orice si isi doreste sa o impartaseasca. Acesta nu face compromisuri cand vine vorba de lucrurile in care crede cu adevarat.
 • Daca lucrezi impreuna cu un perseverent, este important sa ii castigi increderea.
 1. Empaticul (Harmonizer)
 • Unei persoane empatice ii este usor sa ii recunosti stilul, fiind mereu bazat pe emotii in orice activitate.
 • Cand se simte stresat, empaticul isi va neglija propriile nevoi pentru a evita conflictele.
 1. Promotorul (Promoter)
 • Promotorii sunt persoane eficiente carora nu le place sa isi piarda timpul. Au nevoie mereu de actiune, comunica direct, sunt sarmanti si extrem de persuasivi.
 • Stresati fiind, isi asuma riscuri si sunt dispusi sa incalce cateva reguli pentru a rezolva o situatie.
 1. Imaginativul (Imaginer)
 • Aceste persoane respecta spatiul personal al oricarei persoane si prefera sa fie singuri. Au un simt de observatie ascutit, desi pot lasa impresia ca nu te asculta cand le vorbesti.
 • In cazul unui conflict, prefera sa se retraga. Retine totusi ca aceste persoane sunt excelenti negociatori din moment ce sunt extrem de atenti la detalii.
 1. Rebelul (Rebel)
 • Spontan, ludic si cu reactii puternice, rebelul trebuie sa fie stimulat prin elemente creative si prin noutate. Se plictiseste usor, motiv pentru care se retrage subit din situatiile conflictuale.
Process Communication Model

Alte informatii pe care le primesti in cadrul cursului Process Communication Model:

 • Stiluri de management – Participantii vor afla mai multe despre cele patru stiluri de management, precum si despre modul in care acestea sunt corelate cu fiecare tip de personalitate.
 • Moduri de comunicare – In cadrul unei situatii de comunicare, sunt folosite cinci unelte principale: cuvinte, ton, gesturi, mimica si postura. Cursul Process Communication Model te va invata cum poti utiliza aceste energii pentru a avea o interactiune productiva cu cei din jur.
 • Managementul stresului si al conflictelor – Nu in ultimul rand, acest curs iti va explica in detaliu care sunt cele trei secvente de stres asociate cu fiecare tip de personalitate si cum pot fi evitate ori remediate momentele de stres sau tensiune.

Daca vrei sa descoperi mai multe despre acest subiect, acceseaza platforma online Brightway si inscrie-te la un curs de Process Communication Model. Astfel, modul in care te vei intelege pe tine insuti si stilul de a interactiona cu cei din jur se va imbunatati semnificativ!

>