Breaking news

Procesiune impresionantă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Sute de șefi de stat au luat parte la înmormântare

Elisabeta a II-a, decedată în 8 septembrie, a avut parte de funeralii de stat, unice în lume și în Regat. Sute de demnitari şi capete încoronate au asistat luni la funeraliile de stat ale Suveranei britanice, printre care și Președintele USA, Președintele Franței și Împăratul Japoniei.

Londra a fost luni, centrul lumii din toate punctele de vedere. Peste 4 miliarde de persoane au urmărit live la televizor și pe internet, funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta.

Sute de șefi de stat și de guvern și capete încoronate, au venit la Londra să o conducă pe ultimul drum pe Regina Elisabeta a II-a, cel mai longevivi suveran din istorie.

Abaţia Westminster din Londra, unde a avut loc slujba cea mare, de înmormântare, poate să primească doar aproximativ 2.000 de persoane, doar şefii de state şi unul sau doi reprezentanţi din fiecare ţară au fost invitaţi să asiste la primele funeralii naţionale organizate în Regatul Unit după anul 1965.

Împăratul Naruhito şi Împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra alături de Prinţul Albert al II-lea de Monaco, soţia lui, Charlene, Regele Williem-Alexander al Ţărilor de Jos, Regina Maxima şi Prinţesa Beatrix, Regele Philippe al Belgiei şi Regele Harald al V-lea al Norvegiei.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa, a fost prezentă la funeralii.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a asistat la rândul său la aceste funeralii, dar şi tatăl lui, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi care locuieşte de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.

Vicepreşedintele Chinei Wang Qishan a asistat la funeralii.

Nu au fost invitaţi la funeralii, șefii de stat și de guvern din Rusia şi Belarus din cauza invadării Ucrainei.
Nici cei din Birmania, fostă colonie britanică, în prezent condusă de o juntă militară sancţionată de autorităţile de la Londra, precum şi Siria, Afganistan şi Coreea de Nord au fost eliminate de pe lista ţărilor invitate.

>