Breaking news

Procesele verbale cu rezultatul alegerilor parlamentare, trimise la Monitorul Oficial

Biroul Electoral Central a trimis spre publicare la Monitorul Oficial, procesele verbale cu rezultatele alegerilor parlamentare din 9 decembrie.
Drept urmare, din acest moment, preşedintele are la dispoziție 10 zile pentru a emite decretul de convocare a Parlamentului nou ales, în sesiune.
Întrucât mandatul actualului parlament se încheie pe 19 decembrie, Băsescu trebuie să convoace noul parlament până cel târziu pe 29 decembrie 2012.
În cadrul conferinței de presă susținută vineri la Bruxelles, Traian Băsescu a spus că dacă rezultatele alegerilor au fost publicate în Monitorul Oficial, va convoca parlamentul fie pe 19 decembrie la ora 13.0, fie pe 20 decembrie.

În prima zi de lucru a noilor deputaţi şi senatori, şedinţele Camerei Deputaţilor şi Senatului vor fi ţinute de decanii de vârstă a căror misiune este să supună la vot comisia de validare a mandatelor.

Această comisie verifică dosarele fiecărui parlamentar şi întocmeste un raport care trebuie apoi votat în plen.

Următorul pas este depunerea jurmântului de către fiecare parlamentar a cărui mandat a fost validat de plen. Din acel moment, începe procedura de constituire a conducerii Senatului şi Camerei, dar şi a comisiilor.

Componenţa Birourilor permanente şi a comisiilor trebuie aprobată în plenul fiecărei Camere cu votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi.