Breaking news

Probleme dentare în timpul sarcinii – cauze și soluții

Femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienți, care se bucură de o atenție specială din partea medicilor dentiști. Având în vedere că există numeroase restricții și limitări în ceea ce privește procedurile de tratament suferite pe perioada sarcinii, anumite probleme legate de sănătatea orală nu pot fi remediate decât după naștere (ba chiar după încheierea perioadei de alăptare).

Iată care sunt cele mai frecvente probleme dentare în timpul sarcinii, dar și care sunt soluțiile pentru ameliorarea lor:

Gingivita de sarcină


Vorbim despre o afecțiune care își face simțită prezența în primul trimestru de sarcină, din cauza dezechilibrelor hormonale care au loc. Gingiile devin mai sensibile la femeile însărcinate în primele trei luni și, în plus, hormonii de sarcină afectează modul în care organismul uman reacționează la bacterii. Drept consecință, pacienta poate resimți dureri de dinți și de gingii și se poate confrunta cu infecții paradontale. Din fericire, în cele mai multe dintre cazuri gingivita dispare complet, de la sine, încă din primele zile de după naștere.

Cariile și eroziunile dentare

Modificările hormonale specifice sarcinii influențează și compoziția salivei care devine mai acidă. În plus, stările de greață matinală sau senzația de reflux gastroesofagian caracteristice gravidiei sunt alți doi factori care contribuie la creșterea acidității din cavitatea bucală. În consecință, are de suferit smalțul dentar, pe de-o parte, iar pe de altă parte are loc o demineralizare care conduce la erodarea dinților. Poftele culinare care pot fi o sursă a dietei bogate în glucide reprezintă o altă cauză pentru care femeile se pot confrunta cu apariția cariilor pe durata sarcinii.

Mobilitatea dentară

O altă problemă de sănătate orală pe care o acuză multe dintre pacientele însărcinate este legată de mobilitatea dentară. Responsabili de aceasta sunt hormonii estrogeni, care permit o oarecare relaxare a articulațiilor și ligamentelor, inclusiv a celor periodontale. Acestea mențin dintele în alveolă, însă pe timpul sarcinii creează senzația că el se mișcă. La fel ca în cazul gingivitei de sarcină și mobilitatea se redresează imediat după naștere.

Extracțiile dentare în sarcină

Având în vedere faptul că, pe perioada sarcinii, dinții au o rezistență precară, sunt des întâlnite situațiile în care viitoarele mămici trebuie să treacă prin operațiuni de extracție. Rezultatul este, însă, destul de îngrijorător din punct de vedere estetic, dar nu numai – luând în considerare că dinții lipsă pot favoriza retracția gingiilor. Dacă rezolvarea problemei nu suportă amânare, pacientele pot apela la procedura de implant dentar, dar doar în anumite condiții și dacă nu există contraindicații din partea medicului obstetrician. De regulă, specialiștii stomatologi recomandă ca prima etapă a intervenției să aibă loc în trimestrul al doilea de sarcină, atunci când organele fătului sunt deja formate, iar finalizarea sa să aibă loc după naștere.

Profilaxia dentară în timpul sarcinii

Este important să menționăm că igiena orală riguroasă pe durata lunilor de sarcină este o modalitate eficientă de a preveni problemele descrise mai sus. Detartrajul, periajul profesional, fluorizările în cabinet sunt foarte benefice în acest sens, deci pacientele pot vizita cu încredere cabinetele medicilor dentiști.