PRO AGRO nu susține că vaccinarea animalelor împotriva Bolii Limbii Albastre

Federaţia Naţională PRO-AGRO se opune vaccinării animalelor împotriva bolii Limbii Albastre, pe motiv că aceasta este în defavoarea crescătorilor de animale din România.

vaciAgricultorii nu vor să-și vaccineze animalele împotriva Bolii Limbii Albastre, pe motiv că vor avea pierderi economice foarte mari.

”Federaţia Naţională PRO-AGRO  în consens cu toţi membrii săi, a iniţiat o campanie de stopare a politicii pro-vaccinare pentru “boala limbii albastre” la bovinele, ovinele şi caprinele din România, care vine să întregească eforturile de comunicare publică în interesul membrilor federației așa cum s-a făcut și în cazul campaniei TAIE T.V.A., campanie care are ca obiectiv reducerea TVA la carne și produse din carne. Pentru toată filiera de producţie şi comercializare a sectorului bovine-ovine-caprine, anul 2014 este reprezentat prin cele mai mari pierderi din sectorul care aduce de câţiva ani importante venituri la bugetul de stat, mai ales prin activitatea de export. Problemele de sănătate animală apărute în ţara noastră începând cu luna mai (boala “vacii nebune”) și continuând cu apariţia primelor focare de Blue Tongue în luna august, coroborate cu comunicarea publică ezitantă a A.N.S.V.S.A. au dus la suspendarea statusului de ţară cu risc controlat pentru ESBB şi la închiderea tuturor pieţelor tradiţionale de export pe profil ale României. Intenţiile autorităţilor române de a declanşa o politică bazată pe vaccinarea efectivelor de rumegătoare împotriva Blue Tongue o cunoaştem din surse media, iar această inițiativă a fost demarată fără consultarea fermierilor. În contextul în care România dispune de un plan de supraveghere pentru această boală cofinanţat de Comisia Europeană considerăm că nu este momentul de introducere a vaccinării, care ar afecta şi mai mult bugetul de stat. Nu în ultimul rând, situaţia critică, falimentară a sectorului bovin, lipsa controlată a vaccinării în restul statelor membre, închiderea definitivă a pieţei de bovine şi ovine la export, ar trebui să fie un semnal de alarmă marcant pentru renunţarea la politica de vaccinare împotriva  Blue Tongue”, se arată în comunicatul de presă al Federației PRO-AGRO, remis exclusivNEWS.ro.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anunțat că în 2015, autoritățile române vor începe o campanie de vaccinare a animalelor receptive la Boala Limbii Albastre.

Avem probleme cu boală limbii albastre în toată ţară. Aceasta a lovit foarte tare un sector zootehnic într-un moment în care am reuşit să mărim subvenţia şi să sprijinim acest sector. Este prima dată, în 2014, când am stopat declinul efectivului de bovine, care a scăzut în permanentă, iar anul acesta a început să crească, cu 0,7 la sută. Marea problema pe care am avut-o este la ovine, pentru că în luna septembrie, exact când a apărut boală limbii albastre, trebuia să exportăm peste un milion de capete în ţările arabe. Şi nu am mai putut exporta. De anul viitor, probabil România va vaccina la nivel naţional împotriva acestui virus şi o anumită perioadă de timp, nu vor mai fi probleme. Acum, însă, trebuie să reglăm exportul de animale vii”, a explicat Daniel Constantin.

Ministrul a precizat că există posibilitatea, conform regulamentelor internaţionale, nu europene, ca anumite state din afară Uniunii Europene să interzică importurile din România timp de doi ani.

„Am început deja misiunile diplomatice. Zilele acestea avem o delegaţie care a plecat în Iordania, acum două săptămâni am avut una în Egipt, o să mergem şi în Liban, şi în Libia, acolo unde sunt ţările noastre ţintă. Vrem să îi convingem că în România putem să facem acele centre de carantină în care, dacă animalul nu prezintă niciun simptom timp de 30 de zile, să poată fi exportat că animal viu”, a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a ţinut să precizeze că boala limbii albastre nu este periculoasă pentru consumatori, iar carnea şi laptele pot fi consumate, chiar dacă producţia scade.

Potrivit ANSVSA, până la mijlocul lunii octombrie, 1.895 de animale din 26 de judeţe au fost afectate de această boală, iar 384 au murit din cauza acestei afecțiuni.

>