Breaking news

Principalele etape pentru proiectarea și executarea unei instalaţii de gaze

Instalaţiile de gaze naturale sunt indispensabile unui trai modern și confortabil. De exemplu, aragazul și centrala termică – două electrocasnice esențiale utilizate zilnic – folosesc gazele pentru a funcționa. Așadar, atât la casă, cât și la bloc, racordarea la o instalaţie de gaze naturale este mai mult decât o necesitate pentru cei care își doresc condiții comode de trai.

Cei care se mută într-o casă nouă, recent construită, și au posibilitatea de a opta pentru un furnizor de gaze naturale, trebuie să ştie care sunt etapele pentru proiectarea și executarea instalaţiei de gaze. Fiind informați din timp, aceștia vor putea sa evite eventualele neplăceri și întârzieri care pot să apară.

Primul pas – contractarea unei firme ce furnizează gaze naturale

Această etapă este și cea mai ușoară, având în vedere faptul că firmele care furnizează gaze naturale sunt disponibile inclusiv în mediul online. După ce firma este aleasă, proprietarii locuinţelor trebuie să ceară acordul pentru un nou consumator, menţionând dispozitivele ce utilizează gaze naturale deja instalate în casă: centrala termică, aragaz, etc. În cazul caselor individuale, este necesară cererea pentru realizarea branşamentului stradal, însoţită de cererea pentru un consumator nou.

Pasul 2 – încheierea unui contract de furnizare gaze și contactarea unui proiectant

De regulă, proiectantul pentru instalaţia de gaze naturale face parte din echipa companiei de furnizare a gazelor. Dacă se dorește altfel, clientul are la dispoziţie 10 zile lucrătoare să găsească un proiectant pentru instalaţie, care se va ocupa de conductă și branșament, dar și de partea de instalaţie propriu-zisă, adică elemente vizibile, precum ţevi, racorduri, robineţi, detector de gaze sau electrovalva. Se va încheia și contractul de furnizare a gazelor naturale, ce va conține, printre altele, tariful și perioada contractuală.

 

Pasul 3 – întocmirea și avizarea proiectului de gaze

Următorul pas este reprezentat de întocmirea și avizarea proiectului de gaze. Această etapă durează câteva zile și cuprinde o parte scrisă cu date tehnice și generale dar și o schiţă a planului de amplasare în zonă și a planului lucrărilor.

Pasul 4 – programarea, efectuarea lucrării și recepţia instalaţiei de gaze

Această etapă durează una sau două zile, în funcţie de complexitate. După terminarea lucrărilor se va face recepţia instalaţiei, se realizează probele de rezistenţă și etanşeitate a instalaţiei de utilizare și se va întocmi procesul verbal aferent executării lucrării.

Pasul 5 – punerea în funcţiune a instalaţiei de gaze

Ultimul și cel mai important pas este punerea în funcţiune a instalaţiei de gaze naturale. De la data solicitării punerii în funcţiune operatorul are obligaţia, conform ANRE, să execute punerea în funcţiune a instalaţiei de gaze naturale, astfel:

  • în termen de 7 zile lucrătoare pentru debite aprobate mai mici de valoarea de 250 m³ pe oră;
  • în termen de 15 zile lucrătoare în cazul debitelor aprobate mai mari de 250 m³ pe oră.