Breaking news

Primul scaner cu raze X din România, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamalã Românã (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite sã reducã, în punctele vamale, atât evaziunea fiscalã, cât și traficul de droguri și substanțe periculoase. Instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiulești, destinat autovehiculelor, reprezintã doar o parte din efortul Ministerului de Finanțe și al Autoritãții Vamale Române de a moderniza infrastructura vamalã și a gestiona eficient frontierele în interesul securitãții naționale.

„Astãzi marcãm un moment crucial în eforturile noastre de a combate activitãțile ilegale și de a moderniza sistemul vamal. Ne angajãm ferm sã eradicãm fenomenele ilicite și sã îmbunãtãțim în mod constant eficiența și transparența în acest domeniu. În special, ne concentrãm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintã o mișcare strategicã în acest sens. Ele vor revoluționa modul în care verificãm conținutul mijloacelor de transport, permițându-ne sã efectuãm inspecții mai rapide și mai precise. Aceastã tehnologie care utilizeazã inteligența artificalã nu numai cã va consolida securitatea noastrã naționalã, ci și va contribui la creșterea eficienței în combaterea evaziunii. Odatã ce vom operaționaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontierã din țarã, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrãri în vãmi. Alãturi de implementarea e-factura, e-sigiliu, și introducerea informațiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care sã descurajeze orice încercare de fraudã și contrabandã”, a explicat ministrul de Finanþe, Marcel Boloº.

Scanerul din Biroul vamal Giurgiulești este primul din cele 26 care vor fi puse în funcțiune prin proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontierã cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analizã imagisticã în cadrul cãruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR“.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

 • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autoritãþii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate;
 • integrarea sistemelor de securitate în Centrul Național de Analizã Imagisticã și realizarea monitorizãrii în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanãrilor efectuate cu echipamentele de scanat;
 • îmbunãtãțirea calitãții și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontierã și echipe mobile) pentru asigurarea securitãþii și siguranþei cetãțenilor și protejarea intereselor financiare ale Uniunii și ale statelor membre”.

„Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autoritãții vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodatã, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autoritãții Vamale Române.

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal:

 • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autoritãților o modalitate eficientã de a verifica conținutul coletelor sau compartimentelor de transport mãrfuri ale mijloacelor de transport.
 • Siguranța naționalã: Permite autoritãților sã detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea naționalã.
 • Contrabandã: Ajutã la identificarea oricãror bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țarã, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mãrfuri interzise.
 • Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurãtor și care pot fi interzise sau restricționate.
 • Eficiența operaționalã: Desfãșurarea mai rapidã a operațiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecție fizicã a fiecãrui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei.

Termenul de finalizare a proiectului amplasãrii celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțatã prin PNRR), iar finanțarea nerambursabilã (PNRR) se ridicã la 34.060.459 euro.

 • În anul 2024 vor deveni operaționale 9 scanere în urmãtoarele puncte de frontierã: Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet și Moravița.
 • În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din : Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.
 • În 2026 vor fi operaționale 9 scanere în vãmile Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nãdlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.
>