Breaking news

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, arestat preventiv

Romeo Stavarache, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, marți, întrucât a încălcat regimul controlului judiciar. Mai exact, s-a  întâlnit cu ceilalţi doi inculpaţi reţinuţi în dosarul de trafic de influență și luare de mită, Liviu Cenuşă şi Liviu Goian.

romeo stavarache - dnaRomeo Stavarache s-a băgat signur în arest preventiv, întrucât a încălcat regimul de eliberare sub control judiciar.

Procurorii DNA Bacău au cerut judecătorilor Curţii de Apel Bacău schimbarea măsurii de cercetare sub control judiciar în cea de arestare preventivă în cazul lui Romeo Stavarache, primarul Bacăului.

DNA a adunat probe care arată că primarul Bacăului s-a întâlnit cu ceilalţi doi inculpaţi reţinuţi la Bacău în cursul zilei de joi, 26 iunie.

Cererea a fost depusă de DNA în cursul zilei de ieri, 30 iunie, iar judecătorii de la Curtea de Apel au stabilit termen de judecată în regim de urgenţă astăzi, 1 iulie.

Marți, magistraţii Curţii de Apel Bacău au decis ca Romeo Stavarache să meargă în arest preventiv pentru 29 de zile, ca urmare a solicitării DNA Bacău. Alături de primar, au mai fost trimişi în arest și complicii lui, Liviu Cenuşă şi Liviu Goian.

Romeo Stavarache a fost reţinut, joia trecută, de DNA pentru că ar fi primit mită peste 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri.

Potrivit DNA, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.
În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.
În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

>