Breaking news

Primăria din Brașov, acuzată că a falsificat procedura de numire a directorului Teatrului Sica Alexandrescu

Primăria Brașov este acuzată de un grup de actori că a încălcat procedura de concurs la Teatrul „Sica Alexandrescu” pentru a-l numi în funcția de director, în mod ilegal, pe Dan Marius Zarafescu.

teatru-brasovSituație dramatică la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov. Mărul discordiei dintre actori și primărie îl reprezintă concursul organizat în septembrie pentru numirea unui nou director.

În luna septembrie 2016 a fost organizat un concurs ”spectacol” doar pentru a justifica numirea domnului Dan Marius Zarafescu. La interviul din mai 2016, ultima probă din concurs, a obținut nota 5,45, iar în septembrie a obținut 9,21. În septembrie, comisia condusă de către doamna Beatrice Rancea a preferat să laude lucrarea depusă, în loc să pună întrebări candidatului, așa cum prevede legea.

Actorii teatrului din Brașov au asistat la simulacrul de interviu din septembrie 2016 și au decis să suspende reprezentațiile până la remedierea situației.

Din păcate, am constatat recent că situația este mai gravă decât cele expuse mai sus. În mai 2016, în momentul în care a aflat că este respins la concurs, domnul Dan Marius Zarafescu a decis să conteste rezultatul și să trimită mesaje abominabile tuturor membrilor comisiei: Adrian Găzdaru, managerul teatrului Excelsior București,  Attila Gasparik, managerul teatrului din Târgu Mureș, Lucian Sabados, managerul teatrului din Brăila, Carmen Stanciu, prorector U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” București. Cu toții au primit mesajele incendiare de mai jos, care conțin injurii, amenințări și blesteme. Oamenii din comisia din mai 2016 au decis în unanimitate să facă publice mesajele primite și ne-au transmis că brașovenii merită mai mult. Aceste mesaje au fost trimise în noaptea de 26 mai și dimineața de 27 mai 2016.

Primaria Brașov susține că procedura legală în ceea ce privește concursul pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului „Sică Alexandrescu” a fost îndeplinită. Fals. Procedura legală a fost încălcată.

Istoric:

  • în data de 12.08.2016 a fost publicat primul anunț de concurs.
  • în data de 24.08.2016 a fost publicată o erată la primul anunț de concurs.
  • în data de 30.08.2016 a fost publicat al doilea anunț de concurs.

Viciile de procedură sunt următoarele

  1. În anunțul de concurs din data de 12.08.2016 la condițiile de participare se cerea la punctul e) „pregătire în management cultural”. În cel de-al doilea anunț de concurs din data de 30.08.2016 se cerea la punctul e) „pregătire în management cultural sau experiență în management”.

Modificarea nu a fost anunțată prin erată fapt ce dovedește că sunt două anunțuri de concurs diferite și că nu pot fi asimilate.

În acest fel, anunțul de concurs din data de 30.08.2016 care modifică condițiile de participare este anunțul după care se desfăsoară în acest moment concursul.

Cel mai important este că anunțul de concurs din data de 30.08.2016, cel pe baza căruia se desfăsoară concursul din acest moment, nu respectă termenul legal de 21 de zile de la data publicării anunțului(30.08.2016) până la data limită de depunere a dosarelor(12.09.2016) – conform ART. 9 din Ordonanța de urgență nr. 189 din 25 noiembrie 2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură.

Practic concursul început în data de 12.08.2016 a rămas fără finalitate, iar concursul din data de 30.08.2016 este ilegal.

  1. În anunțul de concurs din data de 12.08.2016 s-a cerut la punctul h) din capitolul „Dosarul de de concurs conține”

„diplomă de absolvire a cursului de management cultural emisă de I.N.C.F.C. București.”

În erata la anunțul de concurs din data de 12.08.2016 emisă în 24.08.2016 punctul h) din capitolul „Dosarul de de concurs conține” a fost modificat în felul următor:

„diplomă de absolvire a cursului de management cultural emisă de I.N.C.F.C. București sau echivalent.

În cel de-al doilea anunț de concurs din data 30.08.2016 s-a menținut cerința de la punctul h) din capitolul „Dosarul de de concurs conține”:

„diplomă de absolvire a cursului de management cultural emisă de I.N.C.F.C. București sau echivalent.

Protestatarii au trimis și o scrisoare deschisă Primarului din Brașov, George Scripcaru prin care cer anularea concursului.

„Având în vedere că Dan Marius Zarafescu nu deține diplomă I.N.C.F.C. și nu există echivalent al acesteia este evident că Dan Marius Zarafescu nu a îndeplinit condițiile de participare la concursul organizat de Primăria Municipiului Brașov. Cerem Primăriei Municipiului Brașov anularea concursului actual și organizarea cu celeritate a unui nou concurs corect, legal, cinstit, transparent, imparțial!Proba interviului a fost lipsită de imparțialitate. Știm că nu au fost adresate întrebări candidatului. Și acesta este un viciu de procedură”, se arată în comunicatul de presă al protestatarilor din teatru, remis exclusivNEWS.ro.