Breaking news

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat din funcţie de către Curtea Constituţională!

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este suspendat temporar din funcţie de către Curtea Constituțională de la Chișinău pentru că a refuzat să semneze decretul de numire în funcţia de Ministru al Apărării, Eugen Sturza.

igor-dodonPentru prima dată în istorie, Preşedintele Republicii Moldova a fost suspendat din funcţie de către Curtea Constituţională.

Guvernul Republicii Moldova a cerut ieri Curtii Constitutionale sa-i permita sa-si numeasca ministru la Aparare, dupa ce anterior Igor Dodon a refuzat sa faca acest lucru. Sesizarea a fost aprobata intr-o sedinta speciala, cu usile inchise. Acum 2 zile Curtea a decis ca Igor Dodon a incalcat legea suprema atunci cand a refuzat repetat sa numeasca ministrul Apararii. Prin urmare, seful statului poate fi inlocuit pentru aceasta actiune – adica pentru semnarea decretului – de presedintele Parlamentului.

Chiar si dupa decizia Curtii, Igor Dodon a declarat ca nu-l va numi pe Sturza ministru si i-a amenintat pe magistrati ca vor raspunde penal pentru hotararea luata. Totodata, el a spus ca nu il va include pe noul ministru în componenta Consiliului Suprem de Securitate. Eugen Sturza este vicepreşedinte al partidului condus de Iurie Leanca.

Sesizarea a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 838/2017, urmare a Hotărârii CCM nr. 28/2017 privind interpretarea Constituției în partea ce ține de neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președinte. CCM a remarcat faptul că dacă președintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci speakerul Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci premierul va face acest lucru.

Interimatul va fi asigurat de şeful Legislativului, Andrian Candu, sau de premierul Pavel Filip.

Unul dintre aceștia va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza la șefia Ministerului Apărării.

>