Breaking news

Președintele FR Box: Ne putem bate din nou cu cei mai buni din lume!

Cel mai important turneu internațional de box găzduit de România a ajuns la ediția 42. Începând cu 2009, Centura de Aur poartă numele lui Nicolae Linca, singurul campion olimpic al României.

boxPreşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Câtea, își dorește ca acest brand să redevină la prestigiul de altădată: “Federaţia Română de Box, sprijinită masiv de Primăria Municipiului Iaşi, a reuşit pentru al doilea an consecutiv să ţină acasă acest eveniment de mar anvergură. Este un moment special, centurile sunt aceleaşi ca şi formă şi design ca şi cele făcute în 1972, şi sper să fie un simbol care să meargă mai departe. De asemenea, un alt simbol important este Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box care din nefericire nu mai este printre noi. Ne dorim că poate în 2020, la Tokyo, vom sparge din nou gheaţa și vom lua o nouă medalie de aur”.

La evenimentul de la Iaşi participă în aceste zile cei mai buni pugilişti români ai momentului, inclusiv campionul mondial la supergrea Mihai Nistor (singurul boxer român la JO Rio 2016) şi proaspătul campion european de tineret Robert Jitaru. “Toate ţările şi-au schimbat garniturile imediat după Rio, ceea ce vedeţi acum sunt copii, tineri, medaliaţi la campionatele de tineret şi de juniori. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la noi, iar faptul că am pornit cu dreptul 2017 şi am obţinut aceste 2 titluri de Campioni Europeni după 17 ani reprezintă o realizare şi poate de acum o să ne meargă şi mai bine. Pe lângă cei doi sportivi menţionaţi deja, mai sunt Arbuz, vine foarte bine din spate Cosmin Gârleanu (Campion Mondial la juniori), mai sunt copii care vin din urmă”, a precizat preşedintele FR Box.

După 2 ani de secetă, MTS revine alături de FR Box

După o perioadă dificilă, marcată de scandaluri interne, federaţia de box va reveni la normal în câteva săptămâni. Noul preşedinte, Vasile Câtea a anunțat că FR Box va primi curând finanțare de la MTS după o pauză de 2 ani: “Împlinim 2 ani de când Federaţia Romană de Box nu a beneficiat de finanţare, însă acum avem premise şi promisiuni că Ministerul Tineretului şi Sportului face eforturi mari şi cât de repede intrăm în normal şi lucrurile vor reveni în normalitate, iar atunci FR Box va arăta de ce este în stare în sportul românesc”.

Noua ierarhie mondială a boxului, nr. 1: Kazahstan

„Centura de Aur” ar putea deveni din nou unul dintre cele mai puternice evenimente din boxul mondial (aici au boxat mai mulţi campioni mondiali, inclusiv sportivi celebri din Cuba, SUA sau Rusia). Obiectivul boxului românesc: o medalie de aur la JO Tokyo 2020. Vasile Câtea consideră că românii se pot bate de la egal la egal cu forțele platenei în boxul mondial. „Poate anul viitor sau peste doi ani, în funcţie de calendarul internaţional, vor putea veni şi țări foarte valoroase la Centura de Aur. Ne dorim lucrul acesta, cred că avem cel puţin 3-4 sportivi care pot concura la lupte şi meciuri cu sportivi chiar şi contra cubanezilor sau celor din spațiul ex-sovietic. În momentul de faţă eu cred că numărul unu în lume este Kazahstan, undeva la egalitate cu Rusia, iar forţele s-au cam egalat”.

Boxul feminin, reconstrucţie pas cu pas

În prima zi a galei, au avut loc mai multe meciuri spectaculoase. Doamnele au intrat primele în ring şi au dat lupte crâncene în aplauzele publicului ieşean. În ceea ce priveşte boxul feminin, preşedintele FR Box a precizat: „oriunde sperăm la medalii, iar atunci când mergi la o competiţie scopul este locul unu, şi noi ne dorim de asemenea lucrul ăsta. Momentan avem doar trei sportive la feminin, o avem doar pe Cristina Cosma pe categorie olimpică şi alte două sportive pe categorie neoplimpca. Eu cred că avem potenţial şi la fete, va trebui să reuşim să remontăm  practic o tradiţie în care noi am avut rezultate bune. Cred că va fi o relansare în momentul în care lucrurile vor intra pe un făgaş normal şi sportivii şi antrenorii vor avea susţinerea necesară”.

Mihai Leu va oferi centurile campionilor

Federaţia Română de Box îl are alături, nu de mult timp, şi pe Mihai Leu, în calitate de președinte de onoare. Primul campion mondial la profesioniști din istoria României va participa la festivitatea de premiere la Iași și îi va premia pe campionii Centurii de Aur „Nicolae Linca”:“El a fost tot timpul lângă noi, chiar şi atunci când nu şi-a dorit o funcţie în federaţie pentru că este arbitru, iar pe atunci nu putea fi simultan şi membru al federaţiei. Mihai este mereu lângă noi, un partener încredere, un om cu o imagine foarte bună. Sperăm că în viitorul apropiat vom reuşi să mai aducem oameni şi companii lângă noi, care să ne sprijine activitatea”, a conchis Vasile Câtea, președintele FR Box.

Rezultate Centura de Aur „Nicolae Linca” – sesiunea 2

51kg feminin: Steluța Duță – Gabriela Dimitrova (Bulgaria)  1-4

51kg feminin: Elena Saveleva (Rusia) – Hanna Ohata (Ucraina)  5-0

60 kg feminin: Cristina Cosma – Daryia Abramova (Rusia)  meci întrerupt de arbitrii

60 kg feminin: Lăcrămioara Perijoc – Kellie Harrington (Irlanda) 2-3

75 kg feminin: Yaroslavva Yakushina (Rusia) – Nastya Chernokolenko (Ucraina) 5-0

75 kg feminin: Cristina Desmond (Irlanda) – Irina Stoica abandon

56 kg masculin: Robert Jitaru – Sebastian Arbuz meci întrerupt de arbitrii

56 kg masculin: Brtons Quiles (Espania) – Marius Hondaru  KO

60 kg masculin: Egor Bejenaru (Moldova)  – Jordan Camacho (Spania) 2-3

60 kg masculin: Vasile Suciu – Francesco Splendori (Italia)  2-3

64 kg masculin: Hristo Zlatev (Bulgaria) -Ojeda Orozco (Spania) 5-0

64 kg masculin: Milan Fodor (Ungaria) – Donato Cosenza (Italia) 3-2

81 kg masculin: Dimitri Cociug (Moldova) – Fernandez Camacho (Spania) meci întrerupr de arbitrii

81 kg masculin: Giueseppe Perugino (Italia) – Joseph Ward (Irlanda) 5-0

91 kg masculin: Dmitrii Gumen (Moldova) – Gregor Skrjanec (Slovenia)  5-0

Program vineri, începând cu 16.30, Sala Polivalentă Iași:

49 kg masculin: Adrian Mihalache – Salyador Molina (Spania)

52 kg masculin: Daniil Platonovschi (Moldova) – Martin Virban (Ungaria)

60 kg masculin: Vadim Ivaniuc (Moldova) – Răzvan Andreiana

60 kg masculin: Jordan Camacho (Spania) – Francesco Splendori (Italia)

69 kg masculin: Marian Pița – Petar Draganov (Bulgaria)

75 kg masculin: Mihai Dumitru – Pitar Carapcevschi (Moldova)

75 kg  masculin: Emtrena Cudrado (Spania) – Vlad Miron

91 kg masculin: Cătălin Cristea – Kirill Afanasev (Irlanda)

91 kg masculin: Istvan Bence (Ungaria) – Gregor Skrjanec (Slovenia)

+91 kg masculin: Mihai Nistor – Frederico Mario (Italia)

51 kg feminin: Gabriela Dimitrova (Bulgaria) – Elena Saveleva (Rusia)

60 kg feminin: Daryia Abramova (Rusia) – Kellie Harrington (Irlanda)

75 kg feminin: Yaroslava Yakushina (Rusia) – Cristina Desmond (Irlanda)

56 kg masculin: Robert Jitaru – Brtons Quiles (Irlanda)

64 kg masculin: Ojeda Orozco (Spania) – Milan Fodor (Ungaria)

>