Breaking news

Preşedintele CCR se antepronunţă cu privire la noul Cod al Muncii

loading...

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, s-a antepronunţat în legătură cu legea noului Cod al Muncii.

Augustin_ZegreanDeşi nu a fost depusă încă nicio sesizare privind constituţionalitatea prevederilor din Codul Muncii, asumat marţea trecută de guvernul Boc, Preşedintele CCR s-a antepronunţat.

Din funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat, nesesizat, că a citit prevederile din Codul Muncii şi că le consideră deplin constituţionale. Zegrean a făcut declaraţia în cauză pentru Agerpres, duminică, 13 martie.

L-am citit cu mare atenţie. Cred că nu sunt, deşi nu pot să mă pronunţ, încă n-am fost sesizaţi. S-ar putea să fim sesizaţi, nu cred că sunt şi nici nu cred că este o modificare atât de radicală cât susţin unii vorbitori prin presă” a spus Augustin Zegrean despre potenţialele prevederi neconstituţionale.

Ieşirea în presă a lui Zegrean, printr-o pronunţare premergătoare depunerii unei sesizări la Curte, este o încălcare gravă a atribuţiunilor de magistrat. Conform Constituţiei, magistraţii de la Curtea Constituţională au dreptul şi obligaţia de a se pronunţa asupra constituţionalităţii legilor numai ca urmare a unei sesizări. Prin sesizare se specifică articolele asupra cărora planează suspiciunea de neconstituţionalitate şi se aduce argumentaţia necesară. Curtea dezbate sesizarea, votează şi comunică apoi, în mod oficial, rezultatul votului şi motivarea.

Augustin Zegrean a ieşit din limitele pe care Constituţia României le stabileşte pentru funcţia de magistrat al CCR, devenind astfel incompatibil cu fotoliul pe care îl ocupă.

Zegrean este judecător la Curtea Constituţională din 2007 şi a fost numit la propunerea lui Traian Băsescu. Până la momentul numirii, Zegrean avea funcţia de deputat şi fusese ales pe listele PDL, în Bistriţa-Năsăud.

Cu privire la legea pensiilor, de anul trecut, Zegrean declara: “Curtea a apreciat că motivele pentru care a fost sesizată nu sunt întemeiate.” Tot Augustin Zegrean a prezidat şedinţa în care legea educaţiei a fost declarată constituţională.

Săptămâna viitoare, Parlamentul va dezbate moţiunea de cenzură privind angajarea răspunderii guvernului Boc pe Codul Muncii, urmând apoi să fie sesizată Curtea Constituţională, deşi există deja antepronunţarea lui Zegrean.

loading...