Breaking news

Premiile Gopo, la Palatul Parlamentului

gopoCea de-a patra ediţie a Galei Premiilor Gopo, programată pe 29 martie 2010, va fi găzduită, în premieră, de una dintre cele mai spectaculoase săli din România – Palatul Parlamentului, Sala Unirii.

În acest an vor concura 12 lung metraje, cele mai multe nominalizări (11 la număr), avându-le filmul de debut al lui Radu Jude, “Cea mai fericită fată din lume”, o co-producţie România-Olanda.

Pe locul doi în topul nominalizărilor urmează filmul regizat de Corneliu Porumboiu, “Poliţist, Adjectiv”. Acesta concurează la 10 categorii, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor într-un rol principal – Dragoş Bucur, Cel mai bun scenariu – Corneliu Porumboiu.

Şi superproducţia francezo-italiano-româno-belgiană regizată de Radu Mihăileanu,” Concertul”, una dintre favoritele Premiilor César din acest an, se numără, de asemenea, printre principalele candidate la Gopo: 8 nominalizări a adunat lung metrajul, printre categoriile la care concurează acesta numărându-se Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună scenografie.

Alte lung metraje care se regăsesc pe lista nominalizatelor sunt: “Katalin Varga” în regia lui  Peter Strickland, “Amintiri din Epoca de Aur”(Cristian Mungiu), “Pescuit sportiv”(Adrian Sitaru), “Călătoria lui Gruber” (Radu Gabrea).

La categoria scurt metraj, peformerelor anului trecut – “Nunta lui Oli” (regia Tudor Gurgiu) şi “Renovare“(regia Paul Negoescu) li s-au alăturat pe lista de nominalizări filmul lui Andrei Cohn, “Înainte şi după 22/12/1989” şi o surpriză absolută – animaţia independentă produsă şi regizată de Marius Pandele, “Zgomot Alb”, răsplătită cu Menţiunea Specială pentru Cel mai bun film românesc la ediţia din 2009 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.
Competiţia pentru Cel mai bun documentar este de asemenea extrem de echilibrată, patru dintre cele mai discutate filme ale anului trecut concurând pentru statuetele Gopo: documentarele originale HBO România, “Australia” (r. Claudiu Mitcu) şi “Lumea văzută de Ion B. ” (r. Alexander Nanau), dar şi lung metrajele care au primit premii pentru filme româneşti la Festivalul de Film Documentar Astra, ediţia 2009: “Drumul Păsărilor” (r. Klára Trencsényi, Vlad Naumescu) şi “Copiii Uraniului” (r. Iulian Ghervas şi Adina Popescu).
În cadrul Galei Premiilor Gopo, Premiului Publicului, acordat conform tradiţiei filmuluiromânesc cu cel mai mari mare număr de spectatori, revine în acest an peliculei” Amintiri din Epoca de Aur – Partea I: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!”, produsă de Mobra Films şi distribuită de Voodoo Films, care a adus în sălile de cinema 26. 520 de spectatori în perioada 25 septembrie – 31 decembrie 2009, conform datelor centralizate şi puse la dispoziţia organizatorilor de www.videofil.ro.

Premiile Gopo sunt premii cinematografice româneşti oferite de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent. Numele festivalului vine de la Ion Popescu Gopo, drept omagiu pentru aniversarea celor 50 de ani de la câştigarea Palme d’Or-ului pentru “Cel mai bun scurt metraj de animaţie” de către cineastul român.

>