Breaking news

Premierul Ucrainei, Mikola Azarov, a demisionat din funcție

loading...

Premierul Ucrainei, Mikola Azarov, a demisionat marți dimineață, din cauza protestelor de stradă care au paralizat Ucraina.

Mikola AzarovLa nici 12 ore de când Opoziţia a obţinut o primă concesie din partea Preşedintele Viktor Ianukovici care a decis să abroge legile privind limitarea manifestaţiilor, premierul Ucrainei a demisionat.

Pentru crearea unor posibilități suplimentare de compromis social și politic, pentru soluționarea pașnică a conflictului, am luat decizia de a-i cere președintelui Ucrainei să-mi accepte demisia din funcția de prim-ministru”, spune Mikola Azarov, într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului de la Kiev.

În încercarea de a aplana tensiunile din Ucraina, şefa diplomaţiei europene merge azi la Kiev, pentru a discuta cu puterea şi opoziţia. Iar Washingtonul i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să coopereze cu opoziţia şi să retragă de pe străzi trupele antirevoltă.

Liderii opoziţiei au refuzat din nou postul de premier propus de preşedinte, precum şi orice propunere de a intra în guvern. În opinia lor, este doar o ofertă menită să dezbine opoziţia.

„Nu mă văd într-un guvern al lui Ianukovici. Am refuzat de la bun început să discut acest subiect”, adeclarat Vitali Klitschko, unul dintre liderii opoziţiei.

Puterea a promis că îi va elibera pe demonstranţii arestaţi, numai dacă protestatarii eliberează toate clădirile publice şi străzile pe care le-au ocupat în ultimele două luni. O promisiune primită cu scepticism de manifestanţi.

Chiar dacă protestele continuă, guvernul nu are de gând să decreteze starea de urgenţă.

În 14 din cele 25 de provincii ale Ucrainei, sediile administraţiilor regionale au fost ocupate de protestatari.

La Kiev, sute de oameni sunt în continuare în stradă şi au ridicat noi baricade. Ei sunt hotărâţi să rămână mobilizaţi, până când vor fi convocate alegeri prezidențiale și legislative anticipate, iar preşedintele îşi va da demisia.

loading...