Breaking news

Premierul Moldovei critică declaraţiile de unire ale lui Băsescu

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă critică mesajele lui Băsescu privind unirea cu România. Oficialul moldovean spune că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea.

basescu si leancaIurie Leancă a declarat luni seară la Antena 3, că declaraţiile lui Băsescu scindează societatea din Republica Moldova și că a creat mari probleme la Chișinău.

Leancă a spus că imediat după ce Băsescu a lansat ideea cu Unirea, au existat poziţii din partea minorităţii găgăuze din sudul Moldovei, precum şi din partea Dumei ruseşti privind o consolidare militară.

Leancă a insistat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană şi a adăugat că speră ca, pe viitor, declaraţiile şi acţiunile “să se axeze pe această dimensiune”.

Pe 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Băsescu a spus că: următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu Republica Moldova.

Declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declarația premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o țară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău”, a afirmat Iurie Leancă.

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a comentat pe facebook, declarațiile lui Leancă spunând că premierul moldovean a ratat ocazia să tacă:  Am avut dreptate cu Iurie Leancă. S-a descalificat ca premier, diplomat și membru al PPE. Cine a mai văzut prim ministru care vine într-o țară vecină și, pentru 90 milioane RON, își pune serviciile la dispoziție într-un război intern contra Președintelui acelui stat. Un stat care a oferit cca 75 la sută din cele 500 milioane euro – ajutor pentru dezvoltare – pe care România i-a plătit în calitate de stat membru UE au ajuns în Republica Moldova în principal în programe de reformă instituţională, programe ce au făcut posibilă atât liberalizarea iminentă a vizelor în spaţiul UE cat şi pregătirea pentru parafarea celor două acorduri de la Vilnius; a acordat cetăţenia româna; a acordat 5500 burse de studii anual pentru licee şi universităţi din România; atunci cand Prutul a inundat şi a distrus sate din Republica Moldova s-au construit case în valoare de 9 milioane euro; o nouă interconectare de 100 kw a sistemului energetic a fost gata pe teritoriu României încă din luna noiembrie; a început de asemenea construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni şi lista poate continua.

>