Breaking news

Premieră medicală în România| Medicii de la Târgu Mureș au reușit primul transplant artificial de inimă

O echipă de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş a reușit azi, în premieră națională, un transplant de inimă artificială.

medici operatiePentru prima dată în România, medicii au reușit să efectueze un transplant de inimă artificială. Posesorul noului organ artificial este un pacient în vârstă de 44 de ani.

În urma unei intervenții chirurgicale care a durat peste patru ore, bărbatul s-a ales cu o pompă care va prelua funcţiile inimii.

Bărbatul de 44 de ani, primul român operat în țară și posesor al unei inimi artificiale, este din Suceava s-a născut cu insuficienţă cardiacă.

În urmă cu trei ani şi jumătate, boala cardiacă s-a agravat după ce fiul său, în vârstă de cinci ani a murit.

Bărbatul se afla pe lista de transplant de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, de un an şi jumătate.

Însă, acesta a suferit şi o complicaţie la plămâni, iar medicii l-au anunţat că transplantul este practic imposibil. Astfel că singura lui şansă la viaţă a rămas implantul unei inimi artificiale.

Inima artificială a bărbatului este conectată printr-un fir la o baterie exterioară reîncărcabilă, care durează minimum şase ore. Medicii cardiologi spun că pacienţii care suferă un astfel de implant pot duce o viaţă normală.

Transplantul de inimă artificială a costat 90.000 de euro, iar întreaga sumă a fost decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.