Breaking news

Premieră în cardiologia intervenţională la Spitalul Universitar Bucureşti

Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, a realizat în premieră naţională, două proceduri de implantare a unui dispozitiv numit stand pentru bifurcaţii.

Pentru prima oară la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-a utilizat un dispozitiv special care se montează în arterele inimii şi permite: ca în acele artere care se bifurcă în două ramuri să se mențină atât vasul principal, cât și cele două ramuri deschise.

Este vorba despre ceea ce numim un dispozitiv special pentru bifurcație sau stand pentru bifurcație. Pacienţii care au beneficiat de aceste dispozitive la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti aveau o patologie asemănătoare și anume, o vârstă în jur de 60 de ani, cu boală coronariană ischemică, cu angină pectorală destul de severă, de mult timp și la care, procedurile simple prin care se inseră tipurile obișnuite de dispozitive pe care le avem disponibile ar fi fost foarte complicate din punct de vedere tehnic şi ar fi necesitat cel puţin două dispozitive, în loc de unul”, a explicat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Spre deosebire de procedura standard, procedura realizată în premieră națională la Spitalul Universitar permite o funcționalitate mai bună a arterelor afectate și oferă și o serie de avantaje.

Procedura este mult mai simplă, dispozitivul se introduce mai uşor, în consecință riscurile pentru pacienți sunt mai mici, timpul de iradiere este mai scurt, iar costul este mai redus prin faptul că se folosește un singur dispozitiv în loc de două sau chiar trei dispozitive”, a precizat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu.

Costul unei astfel de intervenții poate ajunge până la 1500 de euro, însă 75% din valoare poate fi acoperita printr-un program național al Ministerului Sănătății.

>