Breaking news

Premieră în alpinismul românesc: Gabriel Băicuș va cuceri două dintre cele mai înalte vârfuri – Everest și Lhotse – în mai puțin de 24 de ore

Alpinistul Gabriel Băicuș va escalada două dintre cele mai înalte vârfuri ale planetei – Everest și Lhotse – în mai puțin de 24 de ore, ascensiunea ce va constitui o premieră în alpinismul românesc urmând să se desfășoare în perioada aprilie-mai 2022.

Gabriel Băicuș este primul român care și-a propus să intre în clubul puținilor alpiniști din lume care au reușit această performanță.

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Terra, cu o altitudine de 8.848 metri deasupra nivelului mării. Masivul Lhotse se află pe locul patru în lume, cu o înălțime de 8.516 metri, fiind situat la trei kilometri în linie dreaptă de Everest. Cele două sunt despărțite prin Șaua Sudică (South Col), care se află la 7906 metri.

Cred cu tărie că fiecare om are dreptul să viseze și, mai mult decât atât, să-și îndeplinească visurile. Întotdeauna mi-am dorit să escaladez Everestul, cel mai înalt vârf de pe planetă și unul dintre cei mai spectaculoși. Așa că anul acesta mi-am propus urc pe două vârfuri de peste 8.000 m, primul și al patrulea cele mai înalte din lume, în mai puțin de 24 de ore, fără întoarcere la tabăra de bază”, spune Gabriel Băicuș.

Expediția va dura aproximativ 60 de zile și va fi monitorizată în timp real de revista de profil Ski&Outdoor Magazine. Alpinistul este susținut pentru această expediție de Primăria Nehoiu, Clubul Alpin Român, Alpin Film Festival, Radio Brașov, revista România pitorească, agenția de comunicare integrată OXYGEN fiind partener de comunicare. Alpinistul caută sprijin financiar pentru a putea acoperi costurile ridicate ale dublei ascensiuni, iar cei care vor să-l susțină o pot face accesând platforma de fundraising Galantom: https://clubulalpinroman.galantom.ro/p/2-varfuri-in-24-h-everest-si-lhotse

Expediția este menită să atragă atenția asupra importanței conservării naturii și a munților din România, dar și să încurajeze românii să facă sport.

Gabriel Băicuș a povestit în cadrul unui video cum va decurge dubla ascensiune și ce îl motivează în această expediție: https://www.youtube.com/watch?v=CJ8t-ETDR7A&t=11s&ab_channel=GabrielBaicus

Născut în județul Buzău, alpinistul de 36 de ani are în palmares vârfuri din Europa, Africa și Asia, printre care Manaslu (8.163 m), Ama Dablam (6.814 m), Mera Peak (6.476 m), Island Peak (6160 m) sau Lobuche East (6.119 m).

Dubla Everest-Lhotse în mai puțin de 24 de ore a fost reușită pentru prima dată în anul 2011 de către americanul Michael Horst, care a făcut traseul fără întoarcere în tabăra de bază în aproximativ 21 de ore. Recordul mondial de viteză îi aparține din 2019 nepalezului Mingma Dorchi Sherpa care a atins cele două vârfuri în șase ore și un minut.

>