Breaking news

Prețul pâinii va crește cu 15%, de la finele lunii august

loading...

Aurel Popescu, preşedinte Rompan,  a declarat pentru Mediafax, că prețul pâinii va crește cu 15%, ca urmare a faptului că producătorii de grâu au dublat preţurile în acest an.

paineNoul preț al pâinii va intra în vigaore până la finele lunii august și este produs în principal datorită faptului că prețul la făină a crescut cu 40%.

Preţul făinii a crescut în ultima săptămână cu circa 40%, de la 750 de lei pe tonă la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de pâine sunt necesare 750 de grame de făină şi, pe măsură făina scumpă va ajunge în brutării, preţul pâinii va creşte. Părerea mea este că majorarea va avea loc în valuri, iar până la sfârşitul lunii august pâinea se va scumpi cu circa 15%“, spune Popescu.

România a exportat anul trecut două milioane de tone de grâu, în condiţiile unei producţii de circa 5,2 milioane de tone. Exporturile au fost făcute din rezervele din anul 2008, când recolta a fost de aproximativ şapte milioane de tone. Exportul a avut ca efect însă un deficit pe piaţa internă, astfel că în lunile mai-iunie au fost necesare importuri, din Ungaria.

Deoarece importurile şi costurile de transport depăşeau semnificativ preţul de atunci la grâul din piaţa internă, firmele de panificaţie nu şi-au făcut stocuri şi au aşteptat producţia din acest an.  Aurel Popescu a afirmat şi că producţia internă de grâu din acest an, estimată la circa 5,7 milioane de tone, este slabă din punct de vedere calitativ.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>