Breaking news

PRAF ȘI PULBERE | Cristina Guseth, propusă Ministru la Justiție, habar nu are cine înfăptuiește Justiția în România – VIDEO

Cristina Guseth, electronista propusă de Huvernul Iohannis-Cioloș, la Ministerul Justiției, habar nu are cine înfăptuiește Justiția în România. Guseth, parașutată în guvernul de ”tehnorcați”, de Soros, a dovedit în timpul audierilor din Comisia Juridică a Parlamentului că habar nu are să lege două cuvinte, deci nici vorbă de a fi competentă și specialistă în justiție.

cristina_gusethCristina Guseth este directorul fundaţiei Freedom House România și fost director al Fundația Soros pentru o Societate Deschisă, s-a făcut de râs în Comisia Juridică, unde a fost audiată pentru funcția de Ministru al Justiției.

Guseth nu a fost în stare să răspundă la câteva întrebări banale, adresate de deputata Steluța Cătăniciu, în baza programului de Guvernare propus de Cioloș.

Deputata ALDE Steluța Cătăniciu i-a cerut Cristinei Guseth să detalieze obiectivul privind întărirea legislației și consolidarea integrității în instituțiile publice prin revizuirea sistemului de imunități.

„Întrebarea mea este raportată la acest obiectiv al dvs. și, implicit, al Guvernului din care, probabil, veți face parte. La ce instituții publice vă referiți și dacă instituția prezidențială face parte se regăsește în cadrul acestor instituții? Ce înțelegeți prin sistemul de imunități pe care doriți să-l revizuiți și cum doriți să o faceți în mod concret, care este procedura pas cu pas?”, au fost întrebările deputatei Cătăniciu.

Cristina Guseth, a răspuns în următorul fel: Este imunitatea pentru opinia politică, dar este și imunitatea în fața legii care îi așază pe unii deasupra legii”, a completat aceasta. (…) Cred că pentru a funcționa un stat în regim democratic este foarte important ca președintele să aibă imunitate pe perioada mandatului. În afară de imunitatea pe care o are președintele…

Bogdan Ciucă a intervenit spunând că acesta a fost răspunsul la o parte din întrebare, respectiv că președintele trebuie să aibă imunitate, dar i-a amintit că întrebarea era mai complexă și se referea la ce la alte instituții se referă atunci când vorbește de imunități și la revizuirea sistemului.

„Mie mi se pare că aici ar trebui făcut referire la administrația centrală și locală. După știința mea, oamenii care lucrează, funcționari publici nu au imunitate și când vorbim de imunitate vorbim de imunitate pentru o funcție aleasă. Este imunitatea pentru declarații politice„, a precizat Guseth.

Președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților a întrebat-o pe Steluța Cătăniciu dacă este mulțumită de răspuns.

„Să răspund eu? (…) Aștept răspunsul. Nu vă supărați. Aici noi audiem. Vă rog să mă credeți că sunt de foarte bună credință. Exact la fel ca toți colegii mei din această sală. Vă rog să aveți în vedere că audiem viitorul ministru al Justiției. Dacă dvs. considerați că este doar o simplă formalitate, atunci eu renunț la a primi răspunsul la întrebarea pe care eu am adresat-o. E o întrebare de bun-simț, cea mai simplă întrebare având în vedere statul de drept pe care stimata doamnă îl clamează și îl apără de 25 de ani. (…) Dacă această audiere este serioasă, aștept răspuns și vă rog să nu treceți mai departe până când nu se va răspunde la această întrebare”, a afirmat Cătăniciu.

După o nouă încercare în care deputata Cătăniciu a dorit să i se răspundă la întrebare, Cristina Guseth a subliniat că s-a făcut programul de Guvernare într-un interval foarte scurt.

„Doamnă, suntem într-un moment în care s-a format un guvern pentru a depăși o situație destul de complicată, pentru a depăși o criză de încredere pe care o au politicenii. S-a făcut acest program de guvernare într-un interval foarte scurt, deci nu să mă întrebați de proceduri acum, într-un moment în care nu am ajuns să facem planuri de acțiuni, și suntem doar în faza în care ne propunem să creștem integritatea în administrația publică. Da, încă nu au fost stabilite, vor fi stabilite, acesta este răspunsul meu și nu știu prin ce proceduri vor fi stabilite”, a arătat Cristina Guseth.

În ciuda faptului că a fost incapabilă să răspundă coerent la întrebările din Comisia Juridică, Cristina Guseth a obținut avizul favorabil al comisiilor reunite ale Parlamentului. Directoarea Freedom House a fost pusă în dificultate de întrebările pe tema imunităților.

Cristina Guseth este directorul fundaţiei Freedom House România. A iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă și a coordonat programul școlii BBC în România. Din 1998, este director al Freedom House România, fundaţie care organizează concursul „Tânărul Jurnalist al Anului”, susține jurnalismul de investigație și derulează proiecte de pregătire a magistraților în achiziţii publice, concurenţă, confiscare extinsă, relația cu media, integritate și politici anticorupție. Între 2005-2007 a coordonat relaţiile media ale Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.

Cristina Guseth a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic din București, în 1983.
A urmat apoi mai multe cursuri de specializare: un curs referitor la managementul de proiect și la managementul timpului (Project Management and Time Management), susținut, la București, de către o echipă de consultanți British Council (1993); un curs de ”Engleză pentru străini”, nivel avansat, la International House din Londra (1994) și un curs în domeniul comunicațiilor, de pregătire atât în tehnicile interviului și ale talkshow-ului, cât și în tehnicile multimedia, susținut de Colegiul Emerson din Boston, la Atena, în Grecia (1995).

În perioada decembrie 1991 — noiembrie 1997, a fost director de programe la Fundația Soros pentru o Societate Deschisă. Aici a deținut mai multe funcții, de la coordonator de programe la director de programe și membru al Consiliului Executiv (1995-1996). A coordonat o gamă largă de programe și de proiecte în diferite domenii, precum media, administrație publică, educație (studii sociale și politice), integrarea europeană și societatea civilă, însumând un buget de peste 4 milioane de dolari americani.

Iată dialogul halucinant dintre deputata ALDE și Cristina Guseth din cadrul Comisiei Juridice:

 • Steluta Cataniciu (ALDE): Ce intelegeti prin sistem de imunitati si cum doriti in mod concret sa il revizuiti, care este procedura pe care urmeaza sa o aplicati? Statul de drept pe care il aparati de 25 de ani, de cine il aparati? La ce institutii publice va referiti, institutia prezidentiala se regaseste?
 • N.R.: Catanciu revine asupra intrebarii si ii reproseaza lui Guseth ca nu isi noteaza intrebarile.
 • Raspuns:  Cred ca petnru a functiona un stat in regim democratic este foarte important ca presedintele sa aiba imunitate pe perioada mandatului. In afara imunitatii pe care o are presedintele… Vorbim de imunitate pentru o functie aleasa… (n.r: Cristina Guseth pare ca nu a inteles intrebarea si nu isi continua raspunsul).
 • Catanciu revine: „Daca dvs considerat ca este o formalitate, renunt la intrebare. Daca este serioasa, astept raspuns.”
 • Raspuns: „Va referiti la imunitatea in cazul cercetarii penale?
 • Parerea noastra a fost ca poltiicienii trebuie sa aiba imunitate doar pentru declaratiile politice.”
 • Catanciu: Care este procedura, cum anume se revizuieste?
 • NR: Se contureaza un moment delicat pentru Guseth. Mai multi membri ai comisiei comenteaza pe margine si rad. Serban Nicolae o aplauda pe Catanciu.
 • Raspuns: Suntem in momentul in care formam un guvern pentru a depasi o criza de incredere. S-a facut acest program de guvernare, nu am ajuns sa facem proceduri.
 • Catanciu: Aveti impresia ca puteti vorbi de o criza de incredere cand dvs va prezentati asa la o audiere?
 • Ovidiu Dontu (PSD): A trecut de comisie o lege a personalului instantelor. Aceasta lege prevede si o serie intreaga de drepturi pentru personalul instantelor. Sustineti drepturile persoanelor?
 • Raspuns: … Personalul auxiliar – am propus completarea acestui deficit. (…)
 • Intrebare: Veti promova o lege privind raspunderea magistratilor?
 • Raspuns: Am organizat o dezbatere publica. Orice lege paote fi imbunatatita. Eu stiu ca o astfel de lege exista.
 • Catalin Boboc (PNL): Fostul minsitru al justitie s-a angajat ca va demara o discutie cu toti actorii privind codurile (civil). Aveti in vedere o astfel de analiza si un termen?
 • Raspuns: Nu sunt in situatia sa am tinte si termene. Desigur mi se pare f important, este o schimbare fundamentala si este normal sa faci o evaluare pentru a vedea ce trebuie imbunatatit. Ceea ce stiu este ca a fost un impact puternic asupra instantelor.
 • Ciuca, presedintele Comisiei: Noi simtim nevoia sa se faca un inventar sa vedem unde sunt confuzii. Sunt zone in care impactul scontat nu a fost cel regasit in realitate. Ne-ar interesa un asemenea inventar pt a vedea atat in zona de drept privat cat si penal sa vedem zonele vulnerabile.
 • Eugen Nicolicea (UNPR): Ce isneamna sistem juridic, ce inseamna sistem judiciar?
 • Raspuns: Judiciar inseamna institutiile care infaptuiesc actele de justitie, iar juridica este o definitie mai extinsa. Acest termen este folosit si in rapoarte CSM. Domnule Nicolicea, daca vreti sa demonstrati ca nu sunt jurist, nu, nu sunt jurist.
 • Vasile Varga: Ce veti face petnru sistemul penitenciar?
 • Raspuns: Cred ca trebuie imbunatatite conditiile din penitenticiare si respectate drepturile omului. Ma gandesc aici la condamnarile la CEDO pe care le-a avut Romania.
 • Nazare: Unde identificati ca ar fi vulnerabilitati in minister? Ce planuri aveti pentru fondurile europene?
 • Raspuns: Programele europene sunt derulate prin fondurile structurale, pregatirea magistratilor, reabilitarea instantelor. Imi propun sa atrag bani pentru problemele pe care le vom identifica in baza unor studii. Cred ca aici pot sa aduc oamenii impreuna si sa cresc capacitatea de absorbtie.
 • Ioan Iovescu (UNPR): Aveti de gand sa faceti ceva privind fenomenul medierii?
 • Raspuns: Din activitatea mea de pana acum nu cunosc. Ma voi documenta si daca acest lucru va duce la o mai buna functionare atunci o voi sprijini.
 • Ciprian Nica (PSD): Sunteti totusi in parlament, nu va aflati in fata strazii. In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea mea, nu sunt multumit. Ca eu nu m-am referit la transparenta, eu m-am referit la consultarea tuturor actorilor. Stiu ca ati fost invatata sa criticati, dar nu este o politica buna asta.
 • N.R.:Nica cere o pauza de 5 minute inainte de vot.
 • Serban Nicolae i-a spus lui Guseth ca are sansa sa renunte la nominalizare. Mai multi membri l-au aplaudat. Nicolae i-a reprosat ca nu stie Constitutia.
 • Raspuns Guseth: Am citit Constitutia. Dar a citi Constitutia nu inseamna a sti Constitutia.
 • Mate Andras (UDMR): Constitutia este legea de baza a unui stat. 
 • Cernea: Aici sunteti invitata sa va exprimati punctul dvs de vedere. Stiti f bine pericolul politicienilor populisti. (…)
 • Florea (PSD): Voiam sa va repet intrebarea (vezi mai sus) 
 • Raspuns: Cand atat de multi judecatori au cerut revocarea si un singur judecator a respins-o, lasati-ma sa fiu uimita de acest fenomen. (…)
 • Manolache (PSD, finul lui Victor Ponta): Ce este statul de drept? Va trebui sa mergeti la domnul Ciolos sa ii spuneti ca nu sunteti pregatita.
 • Raspuns: Puterea judecatoreasca este fundamentul statului de drept. (…) Putere executiva vine si colaboreaza cu puterea judecatoreasca.
 • Nica (vicepresedintele Comisiei): Sa intrerupem audierile si sa facem pauza de consultari inainte de vot. Daca se poate fara presa.