Breaking news

Poveşti din Grădina Zmeilor, la Exclusiv în România la TVR 1

loading...

Tot în ediţia din 25 aprilie, Cristian Tabără şi echipa sa vizitează Monumentul Cepei şi calcă pe urmele lui Maniu şi Coposu, în zona Sălajului. Emisiunea se difuzează de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

Exclusiv in RomaniaDupă luptele de la castrul Porolissum, Cristi Tabără şi echipa sa mai rămân, preţ de încă o ediţie Exclusiv în România, în împrejurimile Sălajului, pentru alte obiective ce nu puteau fi ratate, unele dintre ele recunoscute deja la nivel mondial. Emisiunea poate fi văzută sâmbătă, 25 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Începem prin a ne alătura echipei Exclusiv în România prin Grădina Zmeilor, o rezervaţie geologică plină de forme ce ne trimit cu gândul la Meteora din Grecia. Urmează apoi Ţara Călatei, o regiune etnografică renumită pentru mobilierul pictat ca în poveşti şi pentru frumoasele costume ale maghiarilor.

La Grădina Botanică din Jibou, întâlnim specii de… peşti la fel de interesante ca speciile de plante. Şi tot în zonă se află Monumentul Cepei de la Pericei, care a intrat în Cartea Recordurilor, împreună cu cea mai lungă funie de ceapă împletită vreodată în lume. Trecem, alături de Cristi Tabără şi echipa sa, prin satele Bădăcin şi Bobota, localităţi cu un bogat trecut istoric şi cultural, ce păstrează amintirea lui Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu. Iar bisericile de lemn din regiune sunt la fel de frumoase precum cele din Maramureş, chiar dacă sunt mai puţin cunoscute.

Cristi Tabără profită de ocazie şi se opreşte la Muzeul „Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, unde regăseşte o mai veche cunoştinţă – cea mai tânără colecţionară de artă populară din lume, descoperită chiar de el, cu câţiva ani în urmă. Află ce isprăvi a mai făcut Ligia şi urcă, apoi, pe un drum anevoios, dar frumos, până la comunitatea slovacilor din Făgetu.

În final, ospitalitatea localnicilor învinge împotrivirile membrilor echipei Exclusiv în România, iar eforturile lor sunt recompensate cu renumita pălincă de Sălaj, chiar la „pălincia” unei familii de lângă Jibou…

loading...