Breaking news

Povestea de aur a patrimoniului românesc, dezvăluită într-un documentar la TVR 3

TVR 3 programează, pentru săptămâna 11-15 aprilie, documentarul în nouă episoade Poveste de aur, realizat de Cristian Niţulescu. Acesta propune o enumerare ilustrată cu imagini unice a celor mai importante resurse ale avuţiei naţionale a României, măsurate în aur.

poveste_de_aurAurul munţilor, aurul dacic şi cel al bisericilor, aurul strâns în medaliile campionilor noştri şi cel din lingourile Băncii Naţionale reprezintă vastul patrimoniu cu care se poate mândri România. Serialul se va difuza de luni până joi, de la ora 23.00 – câte două episoade în fiecare seară, iar vineri, tot de la ora 23.00, ultimul episod.

Luni seară, telespectatorii TVR 3 vor afla povestea Căutătorilor de aur, oameni care au găsit pepite uriaşe în zona Roşia Montană şi care trăiau exclusiv bazându-se pe aurul găsit în apă sau sub pământ, dar pentru care au avut multe de îndurat de la comunişti. Tot luni, al doilea episod al documentarului vorbeşte despre Aurul dacic – despre presupusul coridor subpământean care lega Ardealul de Ţara Românească, prin care se spune că aurul era transportat, precum şi despre seria de peşteri în care au murit mulţi dintre cei care s-au aventurat, în căutarea preţiosului metal; într-una dintre acestea, aflată undeva în judeţul Gorj şi închisă în perioada comunistă, desenele rămase pe pereţi indică faptul că s-ar fi refugiat chiar Burebista.

În episoadele 3 şi 4, difuzate marţi de la 23.00, Povestea de aur ilustrează Tezaurul de la Pietroasele, cel mai mare descoperit în România, respectiv Aurul Băncii Naţionale. Miercuri seară, în cel de-al 5-lea episod, telespectatorii pot merge pe Drumul aurului – de la extragerea din mină şi până la transformarea lui în lingouri şi, ulterior, în bijuterii. În episodul 6, telespectatorii descoperă adevărata valoare a Aurului ţiganilor.

Aurul bisericilor face subiectul celui de-al 7-lea episod al seriei, difuzat pe 14 aprilie, iar episodul 8 oferă informaţii incredibile despre Aurul Epocii de Aur – unele dintre acestea vin chiar de la operatorul de film al familiei Ceauşescu.

Ultimul episod al Poveştii de aur, transmis vineri seară, vorbeşte despre Aurul campionilor, strâns în medaliile aduse în ţară de-a lungul vremii.