Breaking news

Potențialul terapiei cu celule stem în încurajarea producției de cartilaj și tratarea osteoartritei

Ați observat modul în care articulațiile sportivilor pot rezista atâtor salturi, răsuciri și aterizări care sfidează gravitația? Aceste fapte sunt posibile deoarece capetele oaselor noastre sunt acoperite de cartilaj articular, un țesut neted care permite o mișcare fluidă, fără durere. Acest țesut este produs de celule specializate care secretă proteine ​​care captează apa și formează o matrice extracelulară care amortizează articulațiile.

Când cartilajul articular se uzează, de exemplu în bolile degenerative precum osteoartrita, mișcările devin dureroase și calitatea vieții scade drastic. Cu toate astea, aceste condiții sunt din ce în ce mai frecvente – numai în Statele Unite, se estimează că peste 78 de milioane de oameni ar putea fi afectați până în 2040.

Cartilajul nu este conectat la sistemul nervos sau la sânge și vasele limfatice, ceea ce înseamnă că țesutul se vindecă prost atunci când este deteriorat. Prin urmare, majoritatea terapiilor pentru osteoartrit funcționează prin păstrarea cartilajului rămas sau prevenirea pierderilor ulterioare. Odată ce cartilajul este pierdut, există puține intervenții: chirurgii pot deteriora cu atenție osul pentru a promova crearea de țesut nou, pot grefa os și cartilajul obținut de la un donator sau pot înlocui complet articulațiile cu altele artificiale. Cu toate acestea, aceste intervenții pot să nu fie durabile și sunt limitate de factori precum disponibilitatea țesutului donator și vârsta sau starea de sănătate a pacientului.

„Cea mai nouă abordare este de a recolta celule stem mezenchimale sau celule condroprogenitoare de la pacienți, apoi „aducerea” acestora pentru a crea cartilaj care poate fi implantat la individ. Cu toate acestea, o provocare asociată cu această metodă este stabilitatea cartilajului rezultat: în timp, acesta se poate transforma în os, reducând funcția articulației reparate. Dar aceste teste în laborator pot fi cheia către descoperirea unei soluții în tratarea bolilor precum osteoartrita. ”, consideră Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

ARN-urile lungi necodificatoare sunt molecule care reglează o serie de evenimente genetice în celulă și s-a raportat recent că aceste secvențe sunt esențiale pentru menținerea stabilă a cartilajului: de exemplu, mai multe ARN-uri lungi necodificatoare sunt activate în celulele stem mezenchimale care produc cartilaj. Acum se raportează identificarea unui ARN lung necodificat numit GRASLND, care încurajează celulele stem mezenchimale să producă molecule care formează cartilaj.

În primul rând, echipa (care are sediul la Universitatea Washington din St. Louis, Spitalul St. Louis Shriners, Universitatea Duke și Universitatea Vanderbilt) a proiectat molecule de ARN care au fost folosite pentru a dezactiva GRASLND în celulele stem mezenchimale. Ca urmare, producția de cartilaj a scăzut și aceste celule au început să prezinte un profil molecular asociat cu formarea osului. Aceste rezultate demonstrează că, în aceste celule, GRASLND este necesar pentru a menține un program de formare a cartilajului.

Alte studii demonstrează că citokinele numite IFN-γ, de asemenea, ajută la stimularea formării osoase, astfel că în cartilajul bolnav, genele reglate de IFN sunt exprimate mai abundent. Acest lucru sugerează că semnalizarea IFN poate fi direct responsabilă pentru producerea nodulilor osoși anormali care sunt adesea prezenți în cartilajul osteoartritic.

În general, aceste rezultate indică faptul că – cel puțin in vitro – GRASLND este un modulator important al semnalizării IFN-γ de tip II care este necesar pentru diferențierea cartilajului.

GRASLND a fost găsit doar la primate, dar ARN-urile lungi necodificatoare înrudite ar putea fi identificate la alte specii prin reperarea motivelor de care GRASLND are nevoie pentru a interacționa cu IFN. La rândul lor, aceste cunoștințe ar putea deschide calea pentru modele animale mai bune pentru a studia modul în care această clasă de ARN lungi necodificatori este implicată în bolile degenerative ale articulațiilor.

În luna Decembrie poți asigura viitorul bebelușului tău cu ofertele de sărbători! Doar în luna decembrie te poți bucura de aceste beneficii:

  • Reduceri la pachetele de recoltare şi stocare celule stem.
  • Best seller-ul Dalai Mama, o carte de-a dreptul ingenioasa așa cum însuși titlul sugerează, scrisă de Cristina Petcu, consultant în alăptare. Captivantă și extrem de valoroasă informațional, cartea este un ghid esențial după naștere și interactiv sub formă de jurnal și album foto. Cartea se primește CADOU la semnarea unui contract de recoltare celule stem în luna decembrie.
  • eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului.

Înscrie-te acum în campanie https://stemcellsbank.ro/campanie-craciun

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Sursa https://elifesciences.org/articles/57239?fbclid=IwY2xjawHC4tBleHRuA2FlbQIxMAABHRlVkTdeiqcwdEvqx26TgpofWDeZFSGTbpR9kerEoAPN5fj2W1BqmBfwZA_aem_aQNsGtgjj1VqZxUQtKTNAA