Breaking news

Ponta vrea să plătească integral românilor, în 2014, tot ce a tăiat Boc în 2010

loading...

Premierul Victor Ponta a anunțat că românii care au obținut în instanță hotărâri definitive pentru drepturile bănești tăiate în 2010 de Guvernul Boc ar putea primi integral aceste sume până la sfârșitul lui 2014.

ponta - bani - primariiPonta continuă pomenile electorale și anunță că are suficienți bani în buget pentru a achita în avans și integral, drepturile bănești pe care statul trebuie să le dea românilor care au câștigat în instanță, ca urmare a tăierilor abuzive operate în 2010 de Guvernul Boc.

Premierul a precizat că ideea îi aparține „tinerei ministre de Finanțe” și că este posibilă întrucât România are excedent bugetar.

„Noi după zece luni, avem excedent bugetar 400 de milioane de lei. Am încasat mai mult decât am cheltuit. Sigur că sunt invidios pe cel care vine după mine pentru că știu ce am preluat eu. Dar toate lucrurile pe care le-am făcut sunt rezultatul unor sacrificii din ultimii ani, când am tot strâns cureaua, când DNA-ul foarte bine a făcut că ne-a ajutat, anul ăsta ne-a ajutat enorm în combaterea evaziunii fiscale. Luni am fost special, după ce am avut datele la 31 octombrie, am fost la guvernatorul Băncii Naționale și la primul viceguvernator, la dl. Florin Georgescu, sunt oamenii cu care de fiecare dată m-am sfătuit de când sunt prim-ministru pe toate problemele care țin de fiscal-bugetar, și le-am zis: domnule, am această problemă – sau, mă rog, am această bucurie – sunt pe excedent bugetar! Ce-ar trebui să fac, ca să folosim, totuși, spațiul fiscal – noi avem voie să avem deficit 2,2 la sută din PIB, deci ar însemna că în următoarele săptămâni să avem voie să mai cheltuim în plus vreo 12-13 miliarde de lei noi – ce-aș putea să fac fără să creez însă o problemă structurală? Că dacă eu azi fac ce-a făcut dl Băsescu în 2008 și spunem să dublăm salariile, aia e o problemă structurală. Înseamnă că la anul, peste doi ani, peste trei ani vine din urmă și îl lovește pe următorul prim-ministru. Ce-aș putea să fac, ca să folosesc acest spațiu ca să mă ajut pentru la anul și peste doi ani? Și-atunci a venit ideea – chiar de la tânăra mea ministră de Finanțe – pe care eu o consideră foarte bună și anume: Guvernul României are de plătit titluri executorii, hotărâri judecătorești definitive și irevocabile către profesori, magistrați, ce-au fost ei, care au dat în judecată guvernul Boc”, a declarat Victor Ponta în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Premierul Ponta a precizat că Guvernul Boc, după ce a pierdut procesele, a reeșalonat plățile pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât statul are de plătit, în 2015 și 2016, suma totală de 5,7 miliarde de lei.

Dacă noi am plăti aceste titluri executorii anul acesta, când avem spațiu bugetar, se întâmplă trei lucruri bune: primul lucru e că în 2015, 2016, noul guvern nu mai are de plătit ceva, ceea ce e foarte bine; nu întâmplător luna decembrie, luna când se cheltuie acei bani, că nu fug cu ei la bancă profesorii, probabil că vor merge să-i cheltuie, deci cam 40% mi se întorc ca și TVA, taxe, impozite și toate celelalte. Și al treilea lucru, am avea o creștere a consumului, de care este nevoie în acest moment. S-ar putea ca asta să fie măsura, dar m-am dus și-am întrebat: am niște bani în plus, ce facem cu banii să nu-i prăpădim? Ce putem să facem un lucru bun cu acei bani?”, a spus premierul.

Decizia lui Ponta vine după ce Ministerul Educaţiei a acordat profesorilor în premieră în acest an câte 150 de euro sub forma unui bonus pentru achiziţia de materiale didactice. Banii au fost oferiți profesorilor, cu doar o săptămână înainte de al doilea scrutin pentru prezidenţiale, dascălii au fost chemaţi sâmbătă de urgenţă la şcoală pentru a primi aceşti bani.

Iar lista cadourilor electorale făcută de Ponta, dascălilor este completată de pactul semnat cu Sindicate, în baza căruia salariile se vor majora cu 10% în 2015, să facă o nouă Lege a Educației, să permită cadrelor didactice să se pensioneze cu trei ani mai devreme decât împlinirea vârstei și să modifice programele școlare.

Şi medicii au primit bani în plus înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale. Casa de asigurări de sănătate ar fi trebuit ca încă din luna octombrie să facă o recalculare a sumelor acordate cadrelor medicale, în funcţie de numărul de pacienţi. Fără vreo explicaţie însă, CNAS a întârziat aceste recalculări.

loading...