Breaking news

Ponta taie bugetele ministerelor. În schimb, Parlamentul, STS, SRI, MAE și Justiția, primesc bani în plus

loading...

Ponta taie bugetele majorității ministerelor ca să dea bani la serviciile secrete, Parlament, judecători și Ministerul de Interne și Externe. 

ponta baniA doua rectificare bugetată din 2013 este negativă. Guvernul Ponta taie bugetele majorității ministerelor ale, Preşedinţiei, CCR şi ANI.

În timp ce Senatul, Camera Deputaţilor, SRI, SIE, STS, Justiția, MAE și MAI, primesc bani în plus.

La rectificare asigurăm plata salariilor pentru toate instituţiile unde s-a calculat greşit de la îceput sau unde au fost situaţii speciale. Cred că cei mai mulţi bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoţii. Şi la SRI apare, şi la SIE, şi la STS – deci unde nu s-a calculat bine de la început sau au apărut cheltuieli suplimentare evident că asigurăm toate salariile, aşa cum asigurăm funcţionarea tuturor instituţiilor”, a spus Ponta.

Senatul şi Camera Deputaţilor vor primi bani în plus pentru plata sumelor forfetare către parlamentari, sume din care sunt plătiţi angajaţii birourilor parlamentare.

Cea mai mare sumă de bani a fost tăiată de la Ministerul Muncii, peste 520 milioane lei.

Ministere de la care s-au tăiat bani:

Ministerul Muncii – 520,4 milioane lei

Ministerul Finanţelor Publice – 498,1 milioane lei

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – 315,1 milioane lei

Ministerul Mediului – 178,1 milioane lei

Ministerul Transporturilor – 134,3 milioane lei

Ministerul Economiei  – 62,2 milioane lei

Ministerul Sănătăţii – 54,5 milioane lei

Ministerul pentru Societatea Informaţională  – 50,8 milioane lei

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 46,9 milioane lei

Ministerul Apărării Naţionale – 33,5 milioane lei

Președenție – 1,1 milioane lei

CCR – 400.000 lei

ANI- 1,1 milioane lei

Vor primi bani:

Ministerul Afacerilor Interne – 104 milioane lei

Ministerul  Justiţiei – 99,2 milioane lei

Ministerul Afacerilor Externe- 13 milioane lei

Camera Deputaţilor- 12 milioane lei

Senatul – 9,2 milioane lei

SRI – 27,5 milioane lei

SIE – 6,1 milioane lei

STS  – 5,1 milioane lei

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor- 23 milioane lei

Ministerul Finanțelor Publice spune că eecesitatea rectificării bugetare este determinată de următorii factori:

  1. Nerealizarea veniturilor bugetului general consolidat faţă de program, estimată la 3,71 miliarde lei în intervalul august-decembrie 2013. Execuţia bugetară s-a menţinut totuşi în ţintele agreate cu partenerii internaţionali, respectiv deficit de 1,3% din PIB la 9 luni, prin managementul prudent al cheltuielilor publice.
  2. Creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, ceea ce duce la necesitatea creşterii cofinanţării pentru fondurile structurale, deci o creştere de cheltuieli cu destinaţie precisă de investiţii.
  3. Modificarea indicatorilor macroeconomici, în sensul creşterii prognozei de PIB de la 1,9% la 2,2% şi a scăderii prognozei de inflaţie, cu implicaţii asupra PIB-ului nominal.
  4. Realizarea unor economii în execuţia bugetară, în special la cheltuielile cu dobânzile (cca. 450 milioane lei), în urma scăderii substanţiale a riscului de ţară şi a dobânzii la care se împrumută România în 2013.
  5. Susţinerea cererii interne, prin nereflectarea integrală a nerealizării de venituri în reducerea cheltuielilor.
  6. Continuarea consolidării fiscale, prin reducerea deficitului ESA de la 3% în 2012 la 2,6% în 2013.

Cu ocazia rectificării, s-au acordat suplimentar 354 milioane lei pentru cheltuieli salariale, din care 167 milioane lei la bugetul de stat (în principal pentru Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei) şi 187 milioane lei la bugetele locale pentru învăţământul preuniversitar. S-au acordat suplimentar 77 milioane lei la bugetele locale pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Au fost totodată suplimentate cheltuielile de investiţii pentru metrou cu suma de 190 milioane lei, din care 165 milioane pentru Magistrala V şi 25 milioane pentru Magistrala VI. A fost suplimentat şi bugetul ANSVSA cu 23 milioane lei pentru realizarea programelor sale.

Principalele reduceri de cheltuieli au fost operate în funcţie de economiile înregistrate în  execuţie pe primele 9 luni. Cheltuielile de capital pe bugetul de stat se ajustează doar cu 62 milioane lei.

Deficitul bugetar a urcat în august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentând 1,27% din PIB.

În primele nouă luni, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 147,3 miliarde lei, reprezentând 23,5% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

loading...