Breaking news

Ponta spune că MRU nu i-a lăsat bani de salarii iar Drăgoi spune că sunt bani la buget

Continuă războiul declarațiilor dintre premeirul desemnat, Victor Ponta, premeirul demis, Mihai Răzvan Ungureanu și Ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi, pe marginea banilor pentru reîntregirea salariilor bugetarilor.

Victor Ponta a spus joi, că după ce a analizat mai multe documente, a constatat că atât Gvernul Boc cât și Ungureanu nu au lăsat niciun leu în visterie pentru a putea să refacă salariile bugetarilor.

Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionari“, a precizat premierul desemnat.

Bogdan Drăgoi, ministrul demis al Finanțelor, spune că în conturile statului sunt banii necesari pentru salariile bugetarilor.

Noi tot timpul am vorbit despre o creştere a salariilor începând cu luna iunie 2012; efectul trebuie văzut şi pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri. Pe venituri pentru că aceste cheltuieli salariale sunt impozitate, sunt plătite contribuţiile pentru asigurări. Banii ducându-se o parte în consum înseamnă venituri pe parte de TVA, venituri pe parte de accize. Suma netă, diferenţa între cheltuieli, banii care se dau şi banii care sunt plătiţi este de 1,5 miliarde de lei, deci, suma netă pentru reîntregirea salariilor începând cu iunie 2012. De unde e această sumă? Fac o revenire la discuţiile pe care le-am avut şi pe care am încercat să le prezint în săptămânile trecute. Încă de când au fost tăiate aceste salarii cu 25%, încă din 2010, au existat câteva principii. Primul a fost acela al revenirii şi a fost decizia Curţii Constituţionale şi această revenire parţială la începutul anului 2011, pe 1 ianuarie 2011, şi acum în a doua etapă aşa cum era estimată şi preconizată de către guvernul Ungureanu. A doua a fost acel raport 1 din 7. Ce însemna? O angajare în sistem la 7 plecări pe cale naturală şi vreau să subliniez pe cale naturală şi nu din cauza concedierii. Din aceste plecări 1 din 7, această economie pe care o facem la numărul de personal, faţă de momentul în care am creat bugetul anului 2012, există o economie la masa salarială pe tot anul 2012 de 600 milioane de lei. Diferenţa, deci netul de care am vorbit de 1,5 miliarde pe lângă această economie, va fi acoperită din veniturile colectate şi o să fac o referire. De unde venituri colectate mai mari decât bugetul agreat? Nu uitaţi, la momentul în care bugetul a fost agreat şi trecut în Parlament în octombrie 2011, la acel moment creşterea estimată pentru 2011 era de 2%. S-a dovedit ulterior, din condiţiile macro, creşterea economică de 2,5%. Această diferenţă pe lângă că a afectat şi a modificat PIB-ul nominal a creat şi premisele macroeconomice astfel încât colectările de venituri pe primele 4 luni să fie mai mari decât estimatul din buget. Din aceste diferenţe rezultă veniturile. Nu ne împrumutăm. Banii vin efectiv din venituri şi din aceste economii realizate„, a încercat să lămurească problema Drăgoi.

Miercuri, Mihai Răzvan Ungureanu a spus la bilanțul celor 78 de zile de guvernare, că a lăsat bani în conturi pentru ca viitorul guvern să refacă salariile bugetarilor și că acești bani provin din combaterea evaziunii fiscale și fonduri europene.