Breaking news

Victor Ponta vrea să îi ia decorația lui Tokes, acordată de Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară la Antena 3, că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”, de însuși Băsescu.

ponta si tokesPremierul Ponta a spus duminică seară, la emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3 că Băsescu a primit deja o cerere de retragere a decoraţiei lui Tokes şi că îi va transmite la rândul său o scrisoare preşedintelui arătându-şi disponibilitatea de a contrasemna decretul prezidenţial de retragere.

„Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decoraţii şi îl asigur că voi contrasemna şi pentru retragerea decoraţiei domnului Tokes„, a spus Ponta.

Cererea de retragere a decorației lui Tokes a fost formulată prin intermediul unei rezoluții, de participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului.

Solicitarea de retragere a decorației, vine ca urmare a declarațiilor lui Tokes din 27 iulie 2013, când europarlamentarul i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, protectorat Transilvaniei.

Abia la două săptămâni de la declarațiile provocatoare ale lui Toke, Băsescu a reacționat și a spus că acesta nu își merită titulatura de cetățean român.

Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţiile noastre nimic de genul celor nefericit susţinute din păcate de un cetăţean român care nu-şi merită calitatea de cetăţean român. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie pusă sub protectorat”, spunea Băsescu.

Însă nu a spus că îi va retrage lui Tokes decorația cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, acordată chiar de el în decembrie 2009, pe motiv de participare la Revoluția din 1989.